Danske Bank och Swedbank är två av flera europeiska banker som varit inblandade i penningtvättshärvor. Foto: Stian Lysberg Solum/NTP/TT, ,Naina Helén Jåma/TT

Penningtvättsepidemi i Europa

Publicerad

Det grasserar en epidemi i Europa – banker som anklagas för att ha tvättat svarta ryska pengar. Sverige har fått sin del genom anklagelserna mot Swedbank och numera finländska Nordea. Men övriga Europa har sina egna banker att bekymra sig över.

Den största kända härden än så länge är Danske banks penningtvätt i Estland av hisnande 2 000 miljarder kronor. 

Nederländerna är ett litet land med stora banker. Inte mindre än tre nederländska banker anklagas för rysk penningtvätt i olika tvättomater. Bankerna ING en globalt systemviktig bank, ABN amro – Nederländernas tredje största bank, och Rabo bank som annars är känt för att låna ut pengar till jordbruket som riskerar att ha utökat sin resumé.

I Tyskland hittar vi den redan krisande nationalklenoden, Deutsche bank, världens 15:e största bank. Anklagelserna om penningtvätt skall läggas till tidigare anklagelser om inblandning i skatteflykt i den så kallade Panama läckan.

Paraplybank i Österrike

I grannlandet Österrike återfinns Raiffeisen bank international. En paraplybank för kooperativa banker i landet.” Paraplyet” anklagas också ha skyddat kriminella pengar.

Turkiets är inblandat genom anklagelserna mot den näst största bank, Turkiye garanti bankasi. Penningtvätten påstås ha skett i den nederländska verksamheten.

Penningtvättsanklagade banker och belopp de anklagas för att ha ”tvättat”

Sverige

Swedbank 6 miljarder usd

Finland

Nordea 700 miljoner euro (Litausiska ukio) 405 miljoner usd (Hermitage capital)

Danmark

Danske bank 230 miljarder usd

Nederländerna

ING okänt belopp

ABN amro 190 miljoner euro

Cooperatieve rabobank 43 miljoner euro

Tyskland

Deutsche bank 889 miljoner usd

Österrike

Raiffeisen bank 634 miljoner usd

Turkiet

Turkiye garanti bankasi 200 miljoner euros

Den största kända affären är Danske banks penningtvätt i Estland. Pengar från denna jättehärva påstås sedan har gått vidare till andra banker. Risken är därmed stor att pengar ”dubbelräknas” om man lägger ihop beloppen enskilda banker påstås ha ”tvättat” för att få ett totalbelopp.

Källa: Bloomberg news.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.