default_caption

Pensionärer lämnar M för S

Uppdaterad
Publicerad

Pensionärsväljare strömmar från Moderaterna till Socialdemokraterna. Sedan årets början har Moderaterna förlorat en tredjedel av de pensionerades röster.

Stödet har minskat från trettio till tjugo procent, enligt Sifos väljarbarometer.

Manliga väljare, som tidigare var den starkaste stödtruppen, lämnar Moderaterna i större omfattning än kvinnorna.

Pensionärerna är visserligen ingen homogen grupp, men den är stor. Var fjärde väljare har det gemensamt att de är över 65 år och partierna har länge tävlat med varandra om att göra sig attraktiva för de äldre väljarna. Toivo Sjören, chef för Sifos opinionsundersökningar,  betecknar strömhoppet från Moderaterna som dramatiskt.

Ovanlig trend

Han pekar på att det är ovanligt att partier på så kort tid förlorar en så stor andel väljare. Om man studerar procentsatserna i Sifos väljarbarometer för hela mandatperioden är de moderata motgångarna ännu större, framförallt när det gäller männen.

I januari 2011 var stödet bland de manliga pensionärerna 37,5 procent .Idag är siffran 17 procent.  Moderaterna har alltså förlorat över hälften av sina manliga pensionärer under mandatperioden.

Obeveklig Borg

Det av finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt omhuldade jobbskatteavdraget, som är själva grundbulten i regeringens jobbpolitik, har skapat problem i förhållande till pensionärerna.

Pensionärsorganisationerna har i åratal demonstrerat och uppvaktat regeringen för att protestera mot att löntagarna via jobbskatteavdragen betalar lägre skatt än pensionärerna. Budskapet har varit att pension är uppskjuten lön och ska beskattas därefter.

Till att börja med var Anders Borg obeveklig. Han hänvisade till arbetslinjen och att det bästa för pensionärerna är att fler jobbar, det ökar tillväxten och därmed också pensionerna.

Skattepolitiken skäl

Efterhand har han och Moderaterna gett efter och sänkt skatten för pensionärer. Men skattegapet är inte slutet och med det femte jobbskatteavdraget, som införs vid årsskiftet, ökar skillnaden än mer mellan pensionärer och de som arbetar.

Skattepolitiken är sannolikt ett starkt skäl till att pensionärer lämnar Moderaterna, inte minst de manliga pensionärerna. Undersökningar visar att skatterna är viktigare för män än för kvinnor.

Välfärden i topp

Karl Erik Olsson, ordförande i Sveriges pensionärsförbund ser ytterligare två huvudförklaringar till att pensionärer lämnar Moderaterna. En är att regeringen, något oförskyllt, får hela ansvaret för att pensionerna har sjunkit de senaste åren när den så kallade bromsen slagit till och det kommit in mindre pengar till pensionssystemet. Ett annat skäl till pensionärsflykten är upplevelsen av att vården och äldreomsorgen försämrats med åren.

Välfärden och vården hamnar enligt väljarundersökningar på topp bland valets viktigaste frågor. På det området har Socialdemokraterna mycket högre förtroende än Moderaterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer