Foto: TT

Pensionssystemet utsatt för omfattande bedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Premiepensionsspararna har utsatts för stora bedrägerier. Det konstaterar Pensionsmyndigheten i en rapport till regeringen. – Fondtorget har tyvärr lockat till sig olämpliga och i vissa fall kriminella aktörer, skriver Pensionsmyndigheten.

– Under det gångna året har det stått klart att brottslingar har utsatt premiepensionssystemet och premiepensionsspararna för omfattande bedrägerier, skriver myndigheten.

Bedrägerierna ska ha utförts i fonder med inriktning enbart på premiepensionen. Kapital har samlats in med oetiska och olagliga metoder.

Premiepensionen omfattar i dag ett kapital på omkring 1.000 miljarder kronor. På Fondtorget kan pensionsspararna själva välja var de vill placera sina pengar. Men i flera fall riskerar de alltså att hamna i händerna på kriminella.

Oinsatta

De kriminella aktörerna har utnyttjat att många sparare inte är så insatta i sin pension. Med hjälp av falsk marknadsföring har de lockats att investera i fonder som inte gynnat dem.

Tidigare i veckan avslöjades det att fondbolaget Allra kan ha blåst pensionsspararna på omkring 150 miljoner kronor.

– Det är förjävligt, det är helt oacceptabelt att våra pensionspengar riskeras på detta sätt, det har uppenbarligen varit alldeles för många fonder och alldeles för lite kontroll, sade finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT.

LÄS MER: Experten: Så påverkas du av Allra-skandalen

Förslaget: Stäng Fondtorget

Nu vill Pensionsmyndigheten att konsumenterna ska skyddas bättre. I den rapport de lämnat till regeringen föreslås 30 åtgärder som ska göra det svårare för kriminella aktörer att utnyttja pensionsmarknaden.

Bland annat vill de att fondtorget stängs och inte längre är helt öppet för alla, det skulle ge spararna färre men mer kvalitativa fonder i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.