Många är vi nog som har provat på att baka ett pepparkakhus någon gång. Ibland går det bra, ibland går det mindre bra. Men att göra en plan från början underlättar.
– Att baka pepparkakshus tar ju tid. Det gäller att planera och göra mallar så att man vet att man har alla delar. Det kan också vara bra att testbygga huset så att man veta att det funkar, säger konditorn Sara Aasum Hultberg.
Undvik att bränna sockret
Det kluriga momentet under pepparkaksbygget är oftast att smälta sockret.
– Det är lätt att man kokar över karamellen och att den blir svart. Se till att ha den på låg värme och var försiktig.
Årets tema speglar verkligheten
Aasum Hultberg sitter i juryn för den återkommande pepparkakshusutställningen som Arkitektur- och designcentrum i Stockholm anordnar. Varje år får deltagarna baka efter ett specifikt tema och i år, när det är 25-årsjubileum för utställningen, belyser man den ansträngda bostadssituationen som finns på många håll i landet. Genom pepparkakshus kan nya boendeformer bli till.
– Vad vi tänkte oss var att få förslag och idéer kring helt nya sätt att bo på och leva tillsammans, säger Karin Åberg Waern, tillförordnad publik chef på Arkitektur- och designcentrum.
Utställningen slår upp dörrarna på tisdagen och håller på till början på januari.