Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Åhlin blev 91 år gammal. Arkivbild. Foto: SVT Arkiv & Bertil Enevåg Ericson/TT

Per Åhlin är död – blev 91 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

Per Åhlin, tecknaren bakom bland annat Karl-Bertil Jonssons julafton och Dunderklumpen, är död. Det bekräftar familjen för Sydsvenskan. Åhlin blev 91 år gammal.

Per Åhlin var bland annat verksam som tecknare och animatör och har arbetat med flera kända svenska produktioner, däribland Karl-Bertil Jonssons julafton, Dunderklumpen och Alfons Åberg.

Åhlin har vid flera tillfällen vunnit priser för sina verk, däribland 1975 då hans animeringar i filmen Dunderklumpen belönades med en Guldbagge med motiveringen ”för hans djupt självständiga animation”.

Han samarbetade mycket med Hasse och Tage och gjorde bland annat animerade sekvenser och förtexter till filmer som Ägget är löst och Picassos äventyr.

Per Åhlin blev 91 år gammal.

“Han var enormt produktiv” 

Författaren och radioprogramledaren Kalle Lind gjorde ett radioprogram om just Per Åhlin där Åhlin även medverkade själv.  

– Det var en liten försynt rent av butter man som gärna bjöd på anekdoter från sitt rika konstnärliga liv. Jag tyckte mycket om honom även i privatlivet, säger Kalle Lind till SVT. 

Kalle Lind framhäver också hur snabbt Åhlin jobbade på sina animationer med tanke på att varje sekund innebar flera teckningar gjorda för hand. 

– Han var enormt produktiv, säger Kalle Lind. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.