Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Per Bolund (MP) om hatet och hoten som hans parti och partikollegor utsätts för. ”Jag ska göra allt jag kan för att visa att det inte är vi som orsakar problemen”. Foto: SVT

Per Bolund om interna kritiken: ”Måste hitta bättre politiska förslag”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet går kräftgång i opinionen – samtidigt kommer intern kritik mot partiledningen. Partiet har enligt kritikerna svårt att nå ut till ”vanligt folk” och nu vill flera företrädare lägga systemet med två språkrör på soptippen.

– Det är något som gör det möjligt för oss att faktiskt ha tid att vara människor också, svarar språkröret Per Bolund i Politikbyrån.

Rebecka Forsberg, språkrör för Grön Ungdom, är en intern kritiker som anser att MP inte når ut med sin politik.

– Bilden folk har av oss är ofta satt av någon annan. Jag tror att det delvis handlar om att vi har varit dåliga på att berätta en historia om vilket Sverige vi vill ha, säger hon i Politikbyrån.

Politikbyrån

Grön Ungdom och den avhoppade MP-toppen Lorentz Tovatt driver även frågan om att slopa systemet med två språkrör.

– Det absolut sämsta med att ha två språkrör är otydligheten, att människor inte uppfattar vem som faktiskt styr det här skeppet, säger han i Politikbyrån.

”Har tid att vara människor”

Per Bolund vill dock inte göra om systemet.

– Jag tycker att det finns något sympatiskt med att vi har två språkrör och det är förankrat i hela vår organisation, säger han i Politikbyrån.

MP har svårt att nå ”vanligt folk” – finns det någon anledning till självkritik?

– Jag tror att vi behöver hitta bättre politiska förslag som både gör mycket för människor när det gäller att betala elräkningar och ta sig till jobbet till en rimlig kostnad samtidigt som man faktiskt minskar sin miljö- och klimatpåverkan.

Har ni låtit för elitistiska?

– Vi är ju ett parti som är noggranna med att alltid följa forskningen och ha fakta när vi kommer med förslag och påståenden. Då kanske det ibland verkar som att vi uttrycker oss för komplicerat.

– Det är väldigt lätt att skjuta budbäraren som kommer med sanningar, förankrad i forskning, som många inte vill höra.

”Ingen ände på alla klantigheter”

I er valanalys tar ni upp hat och hot mot MP-politiker, hur känns det att vara så hatad?

– Det är så klart väldigt jobbigt för alla miljöpartister. Särskilt för de som utsätts direkt för hat och hot.

Samtidigt tror Per Bolund att MP kan få högre siffror – genom att den nuvarande regeringen bara sitter kvar.

– Det är ju ingen ände på alla misstag och klantigheter som den här regeringen gör. Man sänker skatten på fossila bränslen med sju miljarder och samma dag är priset uppe på samma nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet