• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Per Granström hittade det första smittade vildsvinet i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan hittade Per Granström ett halvdött vildsvin i ett dike utanför Fagersta. I går fick han beskedet att det var första fallet av den afrikansk svinpesten som har bekräftats i Sverige.

– Det är ingen rolig syn att se ett djur som ligger och lider. Den levde faktiskt, säger han.

I går meddelade Jordbruksverket att den afrikanska svinpesten nu kommit till Sverige och i dag infördes förbud om att vistas i nästan 1 000 kvadratkilometer skog runt Fagersta. Upptäckten gjordes tack vare de prover som Per Granström skickade in från det vildsvin som han hittade vid vägkanten när han var på väg till jaktstugan.

– Vi svängde upp på vägen och då ser vi en gris som ligger i diket i vattnet.

Afrikanska svinpestutbrottet

Vildsvinet var fortfarande vid liv och fick avlivas på platsen.

”Ett dråpslag för hela området”

Per säger att de först inte såg några fel på vildsvinet men att de började ana att någonting inte stod rätt till när ett annat vildsvin på liknande sätt hittades dött två dagar senare. De tog tester och skickade in det till SVA.

– Så i går fick vi då det hemska beskedet att det tyvärr var afrikansk svinpest som är i området.

Tio minuter efter att Per Granström fick höra vad det handlade om gick nyheten ut till hela landet. För att bekämpa smittan har nu ett nästan 1 000 kvadratkilometer stort område fått strikta restriktioner. I princip alla aktiviteter i skogen runt Fagersta är nu förbjudna. Jakt, svampplockning, skogsbruk kommer inte få bedrivas i skogarna, förmodligen i flera månader framöver.

– Det är ett dråpslag för hela det här området, det är förödande, det här är en del av vårat liv, säger han.

Haft krismöte med jaktlaget

Men Per Granströms jaktlag är i beredskap. De vildsvin som finns i området kommer sannolikt att behöva jagas och avlivas. De har ännu inte fått något klartecken för det men under torsdagskvällen hade jaktlaget ett möte om vad som händer och vad de ska göra om de behöver hjälpa till i jakten på de sjuka grisarna.

– När man jagar i ett sånt här område så är man ju redo. Vi vill alla få bort den här smittan i området.

– Det är bara hoppas att vi kan få bukt på det här ganska omgående, säger Per Granström.

Restriktioner i den svinpestsmittade zonen

• Jaktförbud. Förbudet gäller all typ av jakt på alla arter av vilt.

• Svamp- och bärplockning.

• Skogspromenader utanför anlagd väg.

• Bad på icke allmän badplats.

• Alla typer av skogsbruksåtgärder.

• Att släppa hundar lösa.

• Fordon och maskiner som använts i lantbruk respektive skogsbruk i den smittade zonen måste rengöras och desinficeras för att få flyttas ut ur den smittade zonen.

• Den som håller tamgrisar i smittad zon ska bland annat se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär om djur blir sjuka eller drabbas av ökad dödlighet.

• Aktiviteter, inklusive sportevenemang, sammankomster och offentliga tillställningar, där människor vistas i skog och mark, till exempel för att plocka svamp- och bär.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet