Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagarmyndigheten har påbörjat en förundersökning gällande Mats Löfvings död. Följ tidslinjen kring turerna av polisens hanterande av den före detta regionpolischefen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Anders Thornberg misstänks för brott efter polischefen Mats Löfvings död

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare rikspolischefen Anders Thornberg misstänks för brott efter polischef Mats Löfvings död förra året, det bekräftar han själv i ett pressmeddelande. Enligt Ekot ska det röra sig om vållande till annans död.

I februari förra året tog den tidigare regionpolischefen i Stockholm Mats Löfving livet av sig. Innan sin död hade han fått hård kritik på en presskonferens av en utredare som utsetts av dåvarande rikspolischefen Anders Thornberg.

Thornberg: ”Jag förnekar brott”

”Det jag anklagas för är att jag inte stoppade utredaren Runar Vikstens presskonferens. Rapporten som utredaren presenterade var offentlig, varför en inställd presskonferens hade varit orimlig.” står det i pressmeddelandet signerat Anders Thornberg.

”Jag förnekar brott. Jag har inte varit oaktsam. Mats Löfvings död har varken varit förutsägbar eller orsakats av mig.”, står det vidare.

I december förra året lämnade Arbetsmiljöverket in en åtalsanmälan till Polismyndigheten för misstänkt arbetsmiljöbrott. Arbetsmiljöverket riktade kritik mot hur polisen hanterat den utsatta situation som Mats Löfving befann sig i och att några ordentliga riskbedömningar inte gjordes.

Arbetsmiljöverket menar också att det inte heller sattes in tillräckliga krisstödjande åtgärder.

Vållande till annans död

I samband med det inleddes en förundersökning gällande arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. Utredningen leds av åklagare Lars Morand, vid särskilda åklagarkammaren.

Anders Thornberg nekar till brott och skriver i pressmeddelandet att han inte kommer svara på några frågor till media under förundersökningens gång.

SVT söker åklagare Lars Morand och Anders Thornberg.

I en skriftlig kommentar till Ekot meddelar civilminister Erik Slottner (KD) att Anders Thornberg får sitta kvar som landshövding i Halland, trots misstankarna.

Se hela SVT:s direktsändning om misstankarna mot Anders Thornberg här.

Texten uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.