– Alla är förtvivlade, och det är inte bara företagarna, utan även personalen, säger Annette Juhlin, ägare Topiro Entreprenad. Foto: TT/SVT

Byggbranschen rasar mot Skatteverkets regler

Uppdaterad
Publicerad

Många i byggbranschen har varit förtvivlade och länge uttryckt en frustration över hur den nya lagen om personalliggare tillämpats av Skatteverket.

– Alla är förtvivlade, och det är inte bara företagarna, utan även personalen, säger Annette Juhlin, ägare Topiro Entreprenad.

Många små och medelstora företag upplever att de har drabbats hårt av den nya lag som trädde i kraft den 1 januari 2016.

– Vi företag som försöker göra rätt för oss är givetvis inte emot att ta bort svartarbete, vi är för det och har varit drivande i frågan. Vi vill konkurrera på lika villkor. Men när det blir som nu är det bara en pålaga och inget som verkligen fångar upp de som fuskar, säger Anette Juhlin,

Branschen har länge drivit frågan och krävt att Skatteverket ska backa och inte tillämpa lagen så nitiskt som de hittills gjort.

”Vi har stridit för detta”

Mats Åkerlind på Sveriges byggindustrier välkomnar att Skatteverket nu backar.

– Vi har stridit för detta länge och ser med tillförsikt på att Skatteverket nu lyssnar på vad vi har sagt. Jag tror att det handlar om att man lätt kan bli triggad av att man får in den här pengen från företagen och att man visar att man gjort ett reslutat, fast resultatet inte visar på egentliga skattebrott, säger han.

Om en företagare glömmer att dra sitt personalkort på arbetsplatsen efter till exempel en lunch kan de ge böter på upp till 50.000 kronor.

Har riskerat konkurs

– Om det bara handlar om att man inte dragit ett kort, som det gör i många fall, så är det klart att det är stora pengar i relation till brottet. Samtidigt är det en bra lag, men den behöver justeras, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef Sveriges byggindustrier.

Mats Åkerlind beskriver hur många medlemmar hört av sig och varit arga och upprörda.

– Vissa har varit väldigt arga, eftersom det har handlat om deras företag och deras fortlevnad och då är de väldigt irriterade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.