Personalliggaren är ett viktigt och effektivt verktyg för att motverka svartarbete, enligt Skatteverket. Men det skulle behövas fler kontroller det visar en utvärdering som Riksdagens skatteutskott gjort. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Pontus Lundahl/TT

Utredning visar: För lätt att fuska med personalliggare

Publicerad

Systemet med personalliggare infördes 2007 för att motverka svartarbete. Men enligt en utvärdering från riksdagens skatteutskott är det för lätt att fuska med systemet – och därför vill man att Skatteverket utför fler kontroller.

Vid kontrollerna kan Skatteverket jämföra vilka som är inskrivna i personalliggaren med personerna som jobbar, och på så vis kontrollera att alla som jobbar är anställda. Under 2017 ledde ungefär vart femte kontrollbesök till en kontrollavgift.

Krögaren Henrik Asarnoj är positiv till systemet med personalliggare, men hans krog har aldrig kontrollerats av Skatteverket.

– Vi har inte haft några sådana kontroller alls. Min tanke är att de kontrollerar fler saker om man får ögonen på sig. Men betalar man mycket i moms och skatt finns det säkert ingen anledning att kontrollera arbetsgivaravgifter, säger han.

”Jobba i verkligheten”

Conny Svensson, riksprojektledare för kontanthandel vid Skatteverket, delar skatteutskottets åsikt om att kontrollerna bör öka.

– Jag tycker att det är en väldigt intressant utvärdering, det finns ett antal punkter där som man bör fundera på såklart. Men det pekar ändå på att det finns ett behov av kontroller från Skatteverkets sida, säger han och fortsätter:

– Vi måste vara ute och jobba i verkligheten. Vi kan inte sitta inne på kontoren och gissa oss till hur det ser ut på till exempel en byggarbetsplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.