Barn– och äldreminister Åsa Regnér (S). Foto: TT

Personlig assistans hett i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en aktuell debatt i riksdagen, den 28 oktober, om den hett omdebatterade frågan om förändringar i den personliga assistansen till funktionshindrade.

Debatten har begärts av Kristdemokraterna. Tre dagar tidigare, den 25, kommer det ansvariga statsrådet, barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) och Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler till riksdagens socialutskott för att svara på frågor om assistansen.

Regeringen föreslår i budgeten för nästa år att assistansersättningen inte ska indexuppräknas i samma grad som tidigare utlovat. I regeringens direktiv till Försäkringskassan för i år ombeds kassan arbeta för att “bryta” utvecklingen av antalet timmar med ersättning för personlig assistans. Samtidigt hävdar oroade brukare och debattörer att Försäkringskassan har blivit hårdare i sin bedömning av ansökningar om assistanstimmar.

Regeringen hävdar att något måste göras för att se till att assistanstimmar beviljas dem som verkligen behöver det och att pengarna måste gå till just assistans, inte marknadsföring, juristkostnader och annat hos bolag som erbjuder personlig assistans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer