Personval stärker konservativa i KD

Uppdaterad
Publicerad

Personvalet stärker de konservativa krafterna i Kristdemokraterna. Två av dess förgrundsgestalter Anneli Enochsson och Tuve Skånberg tar plats i riksdagen tack vare väljarnas kryss.

Båda var till exempel hårda motståndare till att låta utländska kvinnor få göra abort i Sverige.

Något fler väljare har kryssat för kandidater i höstens val än 2006 – 25 procent mot 22 procent. Något fler kandidater har också lyckats bryta den rangordning som partierna har på sina valsedlar – åtta personer mot sex år 2006. Det krävs att en kryssad kandidat får åtta procent av sitt partis väljarröster för att ta sig förbi.

Flest från KD

Fyra av de åtta som tar sig in i riksdagen den vägen är kristdemokrater.

Förutom Enochsson och Skånberg tar sig den kristne sångaren Roland Utbult, Uddevalla, in från en tredje plats på valsedeln. Han arbetar bland hemlösa i Göteborg och har tillsammans med tidningen Dagen instiftat ett Utbult-stipendie. 2006 drev han en personvalskampanj som folkpartist. Även Lars-Axel Nordell, som redan sitter i riksdagen, tog sig in från en tredjeplats.

Två unga kandidater tar sig förbi äldre partikamrater. Maria Ferm, 25 år, språkrör för Grön Ungdom slår ut Miljöpartiets veteran Karin Svensson-Smith och Emil Källström, 23, Örnsköldsvik lyckades med sin intensiva personvalskampanj i sociala medier knipa Centerpartiets mandat.

Folkpartiets Roger Haddad, 32 år, född i Beirut, och kommunalråd i Västerås slog ut nuvarande riskdagsledamoten Agneta Berliner.

Extra råg i ryggen

Det finns också ett antal kandidater som klarar spärren på åtta procent men som ändå skulle fått en riksdagsplats. Personvalda riksdagsledamöter får lite extra råg i ryggen, eftersom antalet kryss visar att de är populära bland de egna väljarna.

Vänsterpartiet är motståndare till personvalet men det verkar inte dess väljare bry sig om. Jonas Sjöstedt, Umeå hör till de kandidater som fått allra flest kryss, över 32 procent. Han får se sig slagen endast av Per Åsling (C), i Jämtland där det har det varit en hård personstrid om det enda mandatet.

Av Centerpartiets 23 ledamöter är 13 personvalda, av KD:s 19 ledamöter är nio det och av FP:s 24 är sju det. Övriga partier kommer relativt långt efter. Men det är svårare att bli personvald i stora partier och i stora valkretsar.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.