Göran Persson Foto: TT

Persson: Bisarrt om skatter blir konflikten

Uppdaterad
Publicerad

Det är lite bisarrt om skattefrågor som den om gränsen för statlig skatt nu ska bli den stora konflikten i svensk politik, anser förre socialdemokratiske statsministern Göran Persson. Han ser en desorganiserad opposition och en regering med guldläge.

Persson, som just föreslagits som ordförande i malmjätten LKAB av regeringen, har noterat den senaste tidens borgerliga budgetutspel och regeringens svar på dem.

– Det känns lite desperat just nu, i avsaknad av ledarskap och struktur, det är svårt att se just nu vad som är oppositionsalternativ, säger han om Alliansens förehavanden.

Han säger att regeringen egentligen har ett guldläge, åtminstone från ekonomisk utgångspunkt. Om regeringen då låter frågan om några skattehöjningar bli den stora striden i svensk politik blir det konstigt.

Fel konflikt

– Jag måste säga att det är lite bisarrt om man nu ska göra skattefrågorna till den stora konfliktfrågan när vi har 50, kanske 100 miljarder i överskott i de offentliga finanserna, det är inte där man ska ha konflikten nu.

Han hoppas att den socialdemokratiska partikongressen, som inleds veckan före påsk, kan slå fast en reformagenda. Läget kunde, ur Stefan Löfvens synvinkel, inte bli bättre anser Persson som ledde S mellan 1996 och 2007.

Kanske är det den insikten som gör att de borgerliga just nu uppträder så desorganiserat, för att de ser att läget kanske håller på att glida dem ur händerna, spekulerar Persson.

– Jag skulle vilja se en klassisk reformansträngning riktad mot pensionärer och de sämst ställda kommunerna, välfärdens verksamheter, polisen, försvaret. Det finns just nu stora resurser att använda till detta. Om det bör diskussionen handla, inte om vi ska justera brytpunkten med 1,5 procent eller 1,7 procent eller vad det är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.