Martin Schibbye på filmen tagen av etiopiska myndigheter. (Varning för starka bilder!) Foto: SVT

Persson skulle tro att Schibbye var död

Uppdaterad
Publicerad

I går kunde SVT visa att filmen om gripandet av de svenska journalisterna i Etiopien var iscensatt. Nu kan vi visa ännu fler bilder från förhören som togs sedan de två gripits. (Varning för känsliga bilder)

I det nya materialet kan man se hur Martin Schibbye under ett förhör tvingas visa upp innehållet i sin packning föremål för föremål: c-vitamintabletter, mobiltelefon, batterier, pass, kamerautrusning, presskort...

-Det här är en väska att bära saker i. Det här är mitt svenska pass. Det här är min mobiltelefon... säger han på filmen.

Det är oklart hur lång tid efter gripandet av de två svenska journalisterna som bilderna togs men enligt SVT:s källa hölls de två i förvar i flera dagar medan videon spelades in.

Skottsalva

I en sekvens i videon hörs en skottsalva i bakgrunden under förhöret av Schibbye som då rycker till och tittar åt det håll ljudet kommer från.

I en annan säger en av militärerna till Martin Schibbye att hans kollega Johan Persson har lurats att tro att Schibbye har dödats.

-Han tror att du är död, säger någon på filmen.

-Då blir han glad när han ser mig. Återuppstånden..., svarar Schibbye och reser sig.

Lik som rekvisita

SVT:s uppgiftslämnare är en etiopisk före detta regeringstjänsteman som då ansvarade för videomaterialet som togs av de gripna svenskarna.

En oklippt orginalvideo som SVT kommit över visar att hela gripandet är iscensatt av etiopisk militär. Påstådda rebeller från Ogaden-provinsen står och väntar på att inspelningen ska börja.

Ett lik med kulhål i huvudet visas upp i videon men enligt SVT:s uppgiftslämnare fraktades kroppen till platsen som rekvisita.

Svenskarna skadades svårt

Svenskarna, som skadades vid gripandet, vägrades professionell vård och utsattes trots sitt hälsotillstånd för utdragna förhör av etiopisk militär.

I en av videosekvenserna visas ett förhör med Johan Persson, där han får order om hur han ska bete sig.

-Sitt ordentligt! Borsta dammet från byxorna! säger förhörsledaren.

Extrainsatt om Johan och Martin

I morgon torsdag visar SVT en extrainsatt dokumentär om Johan Persson och Martin Schibbye. Dokumentären är en granskning av spelet om de fängslade svenska journalisterna.

– Vi har fått tillgång till ett unikt material och skakande uppgifter som tidigare inte varit kända, säger Nils Hanson, projektledare på Uppdrag granskning.

Dokumentären sänds i SVT 2 torsdag klockan 20.

Materialet i tv-inslaget publiceras i samförstånd med familjerna Persson och Schibbye.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska journalister fängslade i Etiopien

Mer i ämnet