default_caption

Hultqvist (S): Delar av Björklunds analyser är riktiga

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden i Försvarsutskottet, Peter Hultqvist (S), säger till SVT Nyheter att Sverige måste förhålla sig till att Ryssland ökar sin militära förmåga och det måste framgå i den försvarspolitiska analys som försvarsberedningen ska göra.

Han vill dock ännu inte säga vilka slutsatser det kommer att medföra. Han säger dock att man bör ha en ökad marin frekvens runt Gotland samt se över luftförsvaret runt Gotland i framtiden.

Peter Hultqvist anser också att personalförsörjningen inte fungerar utan har stora brister.

– Det låter som om du håller med Jan Björklund (FP) i hans analys av försvaret?

– Det finns tendenser i hans analys som är riktiga, sedan är det fråga hur vi ser på slutsatserna i detalj och det är det för tidigt att uttala sig om, säger Peter Hultqvist.

Jan Björklund förordade höjda försvarsanslag från 2015, han vill ha att de heltidsanställda yrkessoldaterna ska tjänstgöra kortare tid men vara tillgängliga som reservister tio år och tycker det var ett misstag att avmilitarisera Gotland.

– I Norge tänker den röd-gröna regeringen höja försvarsanslagen?

– Det är något vi i så fall får diskutera efter att försvarsberedningen är klar med sitt arbete, säger Peter Hultqvist.

KD för, C mot

Även Kristdemokraterna vill stärka försvaret, medan Centerpartiet tycker att Jan Björklund och Folkpartiet har lite för bråttom.

Reinfeldt(M): Höjda försvarsanslag måste vägas mot annat

– Det är fritt för alla allianspartier att göra bedömningen att höja försvarsanslagen, det får prövas som allting annat i politiken mot annat, säger statsminister fredrik Reinfeldt(M) om folkpartiledaren Jan Björklunds synpunkter på att försvarsanslagen bör höjas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ny debatt om försvaret

Mer i ämnet