Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ordförande för SAS-pilotfack: ”Är oerhört besviken” Foto: SVT

Pilotföreningen: ”Beklagar strejken – men omöjligt att komma överens”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk pilotförenings ordförande Martin Lindgren kan inte svara på hur länge strejken kan pågå, men säger att förhandlingarna måste återupptas.

– En gräns har passerats och SAS måste flytta sig. Vad vi än har gjort desto längre bort flyttas målet. SAS ställer krav som vi inte kan acceptera och vi har krav som SAS inte kan acceptera, säger Lindgren.

Under måndagen blev det klart att SAS-piloterna går ut i strejk. När förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare kan återupptas är i nuläget oklart.

– Dessvärre går vi nu ut i strejk. Det beklagar jag. Våra passagerare är väldigt besvikna över att vi inte kunnat nå en uppgörelse, vi har sträckt oss extremt långt, säger Svensk pilotförenings ordförande Martin Lindgren till SVT Nyheter.

Han vill inte spekulera i när förhandlingarna kan komma att återupptas.

– Vi har försökt men det har varit omöjligt. Vår bedömning är att arbetsgivaren överhuvudtaget inte vill ha en uppgörelse.

Enligt Lindgren har Svensk pilotförening inte en tillräcklig strejkkassa för att betala ut alla piloters löner.

– Våra piloter har vetat om de här i flera år, sett det komma, de vet att de måste spara upp för den här krisen, säger Martin Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.