Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Piteås kommunalråd: ”Ambitionen är att ansöka nästa år”

Uppdaterad
Publicerad

Piteå kommun är hittills inte redo för att bli förvaltningskommun. Det är inte så länge sen det slogs fast att kommunen inte lever upp till det som nationella minoriteter har rätt till.

– Vi har hittills inte varit riktigt redo, säger Patric Lundström (S) som varit kommunalråd i Piteå i två år.

Piteå kommun har sedan efter Piteå vinterfestival två sameföreningar. Efter att festivalen som trots att den fått bidrag från kommunen gått back blev det osämja och Ulf Nårsa som var frontfigur för arrangemanget har nu startat en ny sameförening.

Parallellt maler Piteå kommuns kvarnar långsamt. De som är samer och bor i Piteå kommun får ha tålamod. Här håller man först nu på att utreda vad kommunen egentligen lyckas med när det gäller att göra det man ska för samiska befolkningen, ja alla nationella minoriteter.

– Det ligger just nu ett uppdrag att sammanställa hur vi ligger till och vilka åtgärder som behöver göras. Jag väntar på den sammanställningen, säger Patric Lundström (S).

Under vinterfestivalen blottade kommunalrådet sin okunskap om den samiska befolkningen och dess rättigheter.

Kan ansöka 2024

Kommunalrådet som sett grannkommunen Skellefteå tagit klivet hoppas kunna följa efter. Nu väntas en intern enkäts sammanställning i slutet på året avgöra.

– För Skellefteå tog det ett år så även om vi ansöker först nästa år blir det tidigast 2025 som vi kan komma att bli samisk förvaltningskommun om vi kan leva upp till de krav som ställs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.