Plakat hamnade i Ekots bil – väcker ilska i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Under Jimmie Åkessons tal på politikerveckan i Järva protesterade många i publiken mot SD-ledaren med plakat med olika budskap. Ett av dessa syns tydligt under demonstrationen, för att sedan fotograferas inuti Sveriges Radios sändningsbil. Skylten hade satts på bilen av en demonstrant, förklarar radioreportern.

Fotot började cirkulera på sociala medier och många ifrågasatte public service-företagets opartiskhet.

– Någon hade fäst den bak på bussen genom att kila in den bakom en stegliknande anordning. Jag slet bort den och ställde in den i bilen och fortsatte att jobba, säger reporter My Rohwedder, som var den som tog ner plakatet, till Aftonbladet.

På skylten syns texten ”Jimmie = rasist” och dörren till Sveriges Radios bil har lämnats på glänt precis så mycket att en förbipasserande lyckades ta en bild som snabbt spreds på till exempel Twitter.

”Var inte medvetet”

Sveriges Radio Ekot svarade på kritiken på Twitter med att förklara att någon satt skylten bak på bilen och att man snabbt tog ner den. Sveriges Radio publicerade senare en artikel om händelsen där man bekräftar att kvinnan med plakat på bilden som spridits i sociala medier inte är Ekots reporter.

– Det var inte medvetet gjort och det var inte fråga om propaganda, säger My Rohwedder till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.