Bengt Carlsson är kommissarie och gruppchef på Citypolisen i Stockholm och han har varit med och introducerat FLO-metoden i Sverige och anpassat den efter svenska förhållanden. Foto: TT/SVT

”Anhörigpolis” sätts in när mord sker – ska bryta tystnadskulturen

Uppdaterad
Publicerad

FLO, Family Liaison Officer, är en funktion i utredningar om grova brott som innebär att en polis, som är särskilt utbildad för uppdraget, utses till att vara länken mellan de anhöriga och polisutredningen. Detta i områden som framför allt präglas av en så kallad tystnadskultur.

Metoden har utvecklats i Storbritannien för att förbättra relationerna till de anhöriga i utredningarna om grova brott och hämtades hem till Sverige för några år sedan, skjutningarna ökade i områden där tilliten till polisen är låg och där tystnadskultur råder.

– Det återkommande problemet är bristen på tillit gentemot oss och det behöver vi lösa. Kort sagt att komma till tals med våra brottsoffer och deras anhöriga. Det var så det började, säger Bengt Carlsson kommissarie och gruppchef på Citypolisen i Stockholm som varit med och introducerat FLO-metoden i Sverige och anpassat den efter svenska förhållanden.

Fokus på mordärenden

2016 inleddes ett pilotprojekt där ett tiotal poliser utbildades i metoden. De arbetade sedan skarpt i flera mordärenden i så kallade svårgenomträngliga miljöer under 2017. Nu har sammanlagt 34 poliser runt om i Sverige utbildats i metoden som hittills har använts i totalt 23 ärenden, i Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Metoden är nu en del i stödet för utredning av grova brott och kommer, tidigare än vad som var tänkt, att införas permanent i polisutbildningen.

– Det har gått förvånansvärt bra även om det är svårt att sätta ett exakt mått. Men jag vill påstå att det har haft effekt, att vi har fått bättre kontakt med de drabbade. Det är viktigt både för dem och för oss, säger Bengt Carlsson.

Många brott klaras upp

I Storbritannien menar man att FLO:n är en av de viktigaste funktionerna i en mordutredning, efter teknisk bevisning och kameraövervakning – den tredje största faktorn för att ett brott klaras upp.

En FLO-polis främsta uppgift är att utreda och stötta spaningschefen eller utredningsledaren och avlasta denne genom att ta ansvar för kontakten med de anhöriga. FLO:n arbetar enligt en strukturerad metod som ska se till att viktig information kommer in i utredningen och att anhöriga bemöts på ett bra sätt. Empati, integritet och erfarenhet av grova brott krävs för vara FLO-polis.

FLO:n ska utses så tidigt i utredningen som möjligt. Helst så tidigt så att hen kan vara med och överlämna dödsbudet till de anhöriga, och därefter behålla en regelbunden kontakt med dem fram till rättegångens slut eller så länge utredningen pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.