Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Max Åkerwall, chef för lokalpolisområdet Södertälje, pratar om rånen mot barn. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen om rånen mot barn: ”Lyckade skolresultat är a och o”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälningar om unga som rånar barn ökade rekordmycket under förra året. Max Åkerwall, chef för lokalpolisområdet Södertälje, menar att det inte beror på resursbrist inom polisen.
– Lyckade skolresultat är a och o, säger Max Åkerwall.

Förra året gjordes 1 896 anmälningar om rån mot barn vilket var fler än på många år. Hittills i år, under årets tre första månader, har 606 anmälningar gjorts vilket också är en ökning jämfört med tidigare. I Stockholm har det skett en fördubbling av rånen bland barn.

Hur kan det bli så?

– Det är jättesvårt att svara på. Jag tror det handlar om många former av utanförskap, trångboddhet och om föräldrar som inte tar sitt föräldraansvar, säger Max Åkerwall, chef för lokalpolisområdet Södertälje.

Unga gärningspersoner med otrygg bakgrund

I många fall är gärningspersonerna i åldern 16 till 18. Max Åkerwall menar att åtgärder borde ha gjorts tidigare för de här personerna.

– Tidiga insatser är framgångsfaktorer. Det gäller också att faktiskt gå tillbaka till hemmet, se till att man får växa upp i lugna och trygga förhållanden och få lyckas i skolan, säger han.

Finansiera missbruk

De unga gärningspersonerna är ofta ute efter värdesaker som exklusiva jackor, tröjor eller mobiltelefoner, enligt polischef Åkerwall. Men det kan även handla om att komma åt pengar.

– Många utav gärningsmännen har ett missbruk av narkotika. De behöver finansiera sitt eget narkotikamissbruk helt enkelt, säger Max Åkerwall.

Polisen: Anmäl så tidigt som möjligt

Max Åkerwall säger att de unga personer i 16- och 17-årsåldern som grips för den här typen av brott i bästa fall får en dom, vilket kan leda till vård och insatser genom socialtjänsten. Är personen något äldre, i 20-årsåldern, kan det resultera i straff som två och ett halvt års fängelse.

Han uppmanar att den som blir utsatt ska tillkalla polis så fort som möjligt.

– Ring 112 så fort som möjligt så vi får komma till platsen och säkra bevisning, vittnen, filmer, allting som kan underlätta utredningsarbetet. Vi vill lyckas uppklara de här brotten, säger Max Åkerwall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer