Ska du på semester? Då ska du vara försiktig med vad du skriver i sociala medier, det säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter. Foto: Pernilla Engström/TT-SCANPIX och AP

Polisen: Så undviker du tjuvarnas fula knep på semestern

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar semesterperioden och Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter ger tips om vad du ska tänka på för att undvika bedrägerier och inbrott.
– Man behöver inte upplysa alla om att man ska resa bort och att bostaden är tom.

Planerar du att resa bort i sommar? Är du en person som ofta uppdaterar din status på sociala medier? Då kan du få nytta av tipsen som hjälper dig att undvika att drabbas av bedrägeri i sommar.

Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter varnar bland annat för betalkortsstölder.

– Man ska ha kontroll på sina betalkort. Förslagsvis kan man ha ett separat betalkort utan kredit som man för över en liten summa pengar till. Stjäl de kortinformationen kan de endast handla för den lilla summan som man fört över.

Lämna inte ifrån betalkort

Utomlands finns det fortfarande skimningsapparater som kapar ditt betalkort. Men Jan Olsson varnar även för att lämna ifrån sig betalkortet.

– Sitter man på en restaurang tycker jag inte att man ska lämna ifrån sig kortet när man betalar, för då finns möjligheten att kortet kopieras och sedan kapas.

Han föreslår även att man låser in sina värdesaker som kort och pass i värdeskåpet på hotellrummet när man är på stranden.

Försiktighet på sociala medier

Det kan vara kul att dela med sig av sina planer på sociala medier. Men det kan bli lika kul för bedragarna, menar Jan Olsson.

– Man ska vara försiktig med vad man skriver på sociala medier, man behöver inte upplysa alla om att man ska resa bort. Då informerar inbrottstjuvarna om att kusten är klar och att det är fritt fram att ta sig in i bostaden.

Det gäller att inte dela med sig av viktig information som underlättar för bedragarna.

– Vanligt är att man skriver något om att man tagit körkort och laddar upp en bild på körkortet. Det älskar bedragarna, för nu har de ett perfekt förfalskat kort med kontrollnummer. Skulle butikspersonal eller polisen ringa och kontrollera det förfalskade kortet, kommer det att stämma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer