Polisen: ”En fruktansvärd utredning”

Uppdaterad
Publicerad

Det som började med en cykelstöld slutade med ett brutalt trippelmord. Åmelsemorden skakade Sverige sommaren 1988. En av dem som då fanns i händelsernas centrum var polisen Lennart Åström.

Den numera pensionerade kriminalinspektören Lennart Åström i Umeå var en av de som utredde Åmselemorden. SVT:s reporter Berno Jonsson träffade i dag Lennart Åström i Umeå.

-Det var makabert. Tanken att man kan skjuta ihjäl två personer och skära ihjäl en tredje för en simpel cykelstöld är ofattbart, säger Lennart Åström när han minns morden.

Efter att Åmselemördaren Juha Valjakkala greps tillsammans med sin dåvarande flickvän i Danmark, en dryg vecka efter morden, fördes de till häktet i Umeå. Lennart Åström var en av de som förhörde flickvännen.

-Juha Valjakkala hade gjort klart för flickvännen att hon skulle få skulden för morden om hon avslöjade hur det gick till.

Han berättar att flickvännen var skärrad i förhören och att han försökte förtränga det som hände den sena sommarkvällen i Åmsele.

Trots det brutala morden anser Lennart Åström att Juha Valjakkala, efter 19 år i fängelset nu sonat sitt brott. Han tror också att Valjakkala kommer att få det svårt att anpassa sig till ett liv i frihet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.