Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen ingriper mot svart arbetskraft. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen har svårt att komma åt de svarta jobben

Uppdaterad
Publicerad

Trots att polisen har fått ökade befogenheter att göra fler arbetsplatsinspektioner har de fortfarande svårt att komma åt den illegala arbetsmarknaden. Det vittnar poliser i Stockholm, Göteborg och region Syd om.
– Det är så mycket att vi inte klarar av att hantera det, säger Jerk Wiberg, gruppchef för gränspolisens inre utlänningskontroller i region Stockholm.

Det är en stor grupp som lever och arbetar i det fördolda. Dels handlar det om papperslösa personer som jobbar svart för att försörja sig, dels om en större organiserad verksamhet – där företag hämtar in arbetskraft från utlandet som saknar arbetstillstånd i Sverige. 

– De senaste sex till sju åren har det ökat, säger Jerk Wiberg, gruppchef för gränspolisens inre utlänningskontroller i region Stockholm.

Ökade befogenheter

Sedan förra året arbetar åtta myndigheter tillsammans för att stoppa de svarta jobben. I juli i fjol kom även en ny lag som gav polisen större möjligheter att göra fler arbetsplatsinspektioner. Lagen innebär också möjligheter att bötfälla eller åtala arbetsgivare som anställer svart arbetskraft.

Men trots satsningarna vittnar poliser som SVT pratat med i Stockholm, Göteborg och region Syd om att de fortfarande har svårt att få stopp på den illegala arbetsmarknaden.

– Det är så mycket att vi inte klarar av att hantera det. Vi kan exempelvis gå in på en byggarbetsplats och konstatera: ”Här är det 50 personer som arbetar utan tillstånd.” Det är omöjligt för åtta till tio poliser att hantera så många frihetsberövade, säger Jerk Wiberg, polisregion Stockholm.

Osund konkurrens

I Göteborg säger polisen att de har ökat kontrollerna men att de omöjligt kan komma åt alla svarta jobb. Även i region Syd säger polisen att den nya lagen underlättar, men att de fortfarande bara naggar på ytan.

– Det känns som om några arbetssektioner har många personer som inte får vara i landet eller som jobbar illegalt, säger Mats Ringsbacka, gruppchef vid gränspolisen i Kronobergs och Kalmar län i Region Syd.

Så det är bara en liten del ni hittar? 

– Det känns så.

Bygg, restaurang, städbranschen och nagelsalonger hör till riskbranscherna för illegal arbetskraft. Det svarta arbetet leder till en osund konkurrens på arbetsmarknaden där företag som följer lagarna riskerar att konkurreras ut. Och personerna som jobbar svart är ofta i en utsatt situation – utan säkerhet och med dåligt betalt.

– Många gånger blir de ju utnyttjade. Det är på något sätt en typ av modern slavhandel, säger Jerk Wiberg, polisregion Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer