Foto: TT

Polisen kan få använda PKU-registret

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill se över möjligheterna att använda det så kallade PKU-registret för ”brottsutredande ändamål”, enligt en utredning. Miljontals svenskar finns i forskningsregistret som innehåller blodprover från alla som är födda 1975 eller senare.

Registret är dock avsett för medicinska ändamål och enligt nuvarande lagstiftning får uppgifter från registret inte användas för andra ändamål, något regeringen nu vill ändra.

Frågan är ytterst kontroversiell, eftersom dna från alla svenskar födda 1975 eller senare finns i registret.

Registret finns till för medicinska ändamål och enligt nuvarande lagstiftning får uppgifter från registret inte användas för exempelvis brottsutredningar, något regeringen nu vill se över.

– Vi har inte satt ner foten i sak, säger justitieminister Morgan Johansson till TT.

Identifierade Anna Lindhs mördare

Saken kom på sin spets 2003 när dåvarande utrikesminister Anna Lindh mördades och då polisen lyckades identifiera mördaren Mijailo Mijailovic med hjälp av blodprover från PKU-registret. Trots protester från hälso- och sjukvården hämtade polisen prover från registret.

Efter några år var det dags igen, när Västerbottenspolisen ville ha ut dna-prover från den misstänkte Hagamannen, något sjukhuset vägrade gå med på.

PKU-registret har ett forskningsändamål och syftar bland annat till att spåra i dagsläget fem olika sjukdomar. Ursprungssyftet var att spåra sjukdomen PKU, en ämnesomsättningssjukdom.

Inte sökbart

PKU-registret är inget sökbart register. I fallet med Anna Lindhs mördare var det först när polisen hade namnet på en misstänkt som man fick användning av registret. Ur Mijailo Mijailovic PKU-prov tog man fram en dna-profil som sedan jämfördes med dna från mordvapnet – och fick träff.

PKU-registret användes också – genom en tillfällig ändring av biobankslagen – vid identifieringen av de svenskar som omkom i tsunamin i Sydostasien den 26 december 2004. Även där visste man för vilka personer man skulle begära ut PKU-prov.

Att registret inte är tillgängligt för brottsutredare har bland annat kritiserats av poliser som jobbar med gamla olösta mord.

PKU-registret har ett forskningsändamål och syftar bland annat till att spåra i dagsläget 24 olika sjukdomar. Ursprungssyftet var att spåra sjukdomen PKU, en ämnesomsättningssjukdom.

Ansvarig: Väldigt problematiskt

– Det låter ju väldigt problematiskt. Registret är en förtroendefråga. Risken finns att registret blir mindre heltäckande om polisen kan hämta ut prover, säger Lene Sörensen, biträdande biobanksansvarig för PKU-proverna på Karolinska universitetssjukhuset där proverna förvaras.

– Mig veterligen har det aldrig hänt att polisen hämtat ut prover från registret, inte sedan mordet på Anna Lindh. Då var biobankslagen ny, men nu finns en praxis att det måste finnas ett domstolsbeslut, men så vitt jag vet har det aldrig hänt att prover hämtats ut, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.