Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lägg dig ner, lägg dig ner!” I klippet följer vi med när narkotikaspanarna i Göteborg får tips om pågående drogförsäljning. Foto: SVT

Polisen om narkotikaköparna: ”De vet vilka de försörjer – men blundar för kopplingen”

Uppdaterad
Publicerad

Narkotikaförsäljningen är, enligt polisen, en central inkomstkälla för kriminella gäng och man uppskattar att handeln omsätter mellan tio och tolv miljarder kronor varje år.

Köparna är en del av kretsloppet. Men de blundar ofta för kopplingen till gängen, menar kommunpolis Roberto Tomé i Göteborg.

– Man är ju någonstans i det här hjulet, och det hjulet innebär att folk blir skjutna på gatorna.

SVT:s kartläggning av nära 18 000 personer som är dömda för ringa narkotikabrott visar att sju av tio som fälldes för brottet åtalades för innehav eller bruk av cannabis.

Under samma period dominerade kokainet bland höginkomsttagare, enligt kartläggningen.

– Om du köper narkotika så försörjer du den illegala marknaden. Individerna som är där skyr inga medel för att få äga sin plats och skydda det som är deras, säger Roberto Tomé, kommunpolis i Göteborg.

”Köparna har skygglappar”

Men de som köper droger blundar ofta för den kopplingen, menar han.

– Jag tror att de är fullt medvetna om vad det är de försörjer och vad de skapar. Men någonstans så är det här med skygglapparna.

Roberto Tomé menar att det finns många frågor i samhället som man känner till, men anser inte berör mig.

– Du skapar en marknad för kriminella och i den marknaden kommer konkurrens, det kommer våld, det kommer allvarligt missbruk, utanförskap, misär för familjer, tragedier, ja allting, fortsätter han.

”Viktigt att fånga upp de unga” 

I samband med polisens omorganisation försvann gatulangningsgrupperna i Göteborg, för att sedan återuppstå i olika projektgrupper med roterande personal.

I höstas fick en av områdespolisgrupperna särskild inriktning mot narkotika. De jobbar riktat mot narkotika på krogar och gator. Fokus ligger på unga – både köpare och säljare. 

– Vi går ju inte ut och aktivt jagar en missbrukare som har knarkat i 30 år för att sätta dit den. Men om vi träffar på den här 16-åringen som har rökt på för första gången kan vi ha orossamtal, anmäla till socialtjänsten och se till att den här individen fångas upp. Det oerhört viktigt att göra det, säger kommunpolisen Roberto Tomé. 

I klippet följer SVT med områdespolisgrupp 5 med inriktning mot narkotika under ett arbetspass en fredagskväll. Ett längre reportage kan du se i Agenda söndag 19 februari kl 21.15 i SVT2 eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.