Exempel på olika vapen som kan lämnas in. Foto: TT/Arkivbild

Polisen presenterar ny vapenamnesti

Uppdaterad
Publicerad

En ny vapenamesti kommer att gälla från februari till april 2018. Nu på förmiddagen presenterar polisen vad den innebär. Under 2017 ägde 320 skjutningar rum i Sverige, där totalt 43 personer sköts ihjäl.

Senaste amnestin resulterade i att 15.000 olagliga vapen lämnades in. SVT Nyheter sänder direkt.

Över 40 människor dog och 135 skadades i drygt 300 skjutningar under 2017.

Detta år har också fått en mörk inledning med flera skjutningar. I helgen sköts två män ihjäl i Rissne i Sundbyberg och i Malmö.

Fler olagliga vapen

Den ökade tillgången på illegala vapen pekas ut som en orsak till skjutningarna. Ett sätt att få bort dem kan vara genom den vapenamnesti som kommer att gälla mellan februari och april i år.

Amnestin innebär att vem som helst kan lämna in oregistrerade och olagliga vapen eller ammunition till polisen utan att riskera straff.

Fjärde amnestin

Senast det rådde en landsomfattande vapenamnesti, 2013, tog polisen emot cirka 15.000 vapen, enligt tidningen ETC.

Polisen har tidigare genomfört vapenamnesti vid tre tillfällen, 1993, 2007 och 2013, med syfte att minska antalet illegala vapen ute i samhället, enligt tidigare uppgifter från TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.