Foto: SVT

Polisen satsar på att kunna lösa barnporrbrotten snabbare

Publicerad

Tipsen till polisen om misstänkta sexuella övergrepp på barn via internet ökar lavinartat. Nu storsatsar polisen för att klara av att hantera den mängden. Men kan det vara svårt att rekrytera personal.

– Att titta på övergrepp på barn är bland det värsta man kan göra, säger chefen för Nationellt IT-brottscentrum.

På bara tre år har antalet poliser som enbart tar emot tips om barnpornografi eller övergrepp på barn, som kommer till Nationella Operativa Avdelningen, NOA, gått från en till fem. Samtidigt ökar tipsen enormt och väntas växa från 10 000 tips 2018 till 20 000 i år. Patrick Cordner, chef för Nationellt IT-brottscentrum, som ligger under NOA, tror ändå att hans personalstyrka ska klara av ökningen.

– Vi satsar på att öka resurser och ändra vårt arbetssätt med till exempel it-stöd, säger Patrick Cordner.

Civila ska anställas för att klara trycket

Förutom de fem som tar emot tips så jobbar flera andra poliser på NOA med den fortsatta utredningen av de mest relevanta tipsen. Men det behövs fler menar Patrick Cordner, som nu kan se fram emot att få ytterligare resurser till sitt team. I mitten av juni meddelade Polismyndigheten att 350 civila ska anställas för att hantera särskilt utsatta brottsoffer. I den gruppen ingår barn och en del av de som nyrekryteras kommer att hamna i Patrick Cordners team.

– För att inte ta av den befintliga personalen och för att kunna göra en verklig ökning så anställer vi civila. Vi kommer att vara bättre bemannade redan till hösten, säger Patrick Cordner.

Ett psykiskt påfrestande jobb

Samtidigt är det inte enkelt att hitta personer som vill jobba med den här typen av brottslighet.

– Att sitta och titta på övergrepp på barn är bland det värsta man kan göra, så det är ganska självklart att det är svårt att rekrytera. Man måste vara en dedikerad och stark person för att jobba med de här ärendena, säger Patrick Cordner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.