Snart med texten ”POLIS”? Foto: TT

Polisen testar drönare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen köper in tre-fyra obemannade flyg, så kallade drönare, för att testa hur myndigheterna kan använda sig av dem.

– Vi har gjort en förstudie kring det här och kommer nu att göra en upphandling, säger Per Engström, gruppchef på Polisens utvecklingscentrum i Stockholm.

”Inga hobbymaskiner”

Drönarna är rejälare än dem som hobbyanvändare flyger med, men samtidigt inte lika stora som Försvarsmaktens system Örnen.

– Det här är en mindre modell, men inga hobbymaskiner, säger Per Engström.

Drönarna kommer att finnas hos en central grupp som ska testa dem över hela Sverige. Det finns flera tänkbara användningsområden.

– Räddningstjänsten definitivt, fjällräddningen kan vara en specifik del. Det är där vi tänkte börja, säger Per Engström.

Brett intresse

Men det finns ett brett intresse inom myndigheten.

– Kriminaltekniker vill ta översiktsbilder, kanske med hjälp av mindre modeller. Man kan använda dem till spaningsverksamhet till viss del och även i så kallad insatsverksamhet – i stället för att skicka in en person i farligt område så skickar man in en sådan här, säger Engström, som även kan tänka sig att de kan användas vid demonstrationer för att få överblick.

Upphandlingen beräknas ta några månader och förhoppningen är att kunna börja använda drönarna till sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer