Foto: TT arkiv

Polisen: Tiotusentals väntas gå under jorden

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 49.000 asylsökande kan komma att gå under jord när de får avslag på sina asylansökningar de kommande åren. Gränspolisen varnar nu för att en stor del av dem som gömmer sig aldrig kommer att hittas.

Många av dem som kom till Sverige i flyktingströmmen 2015 anses inte ha rätt att stanna. Men långtifrån alla återvänder frivilligt. Kommande år väntas antalet asylsökande som avviker sedan de fått avslag öka med flera tusen, enligt Migrationsverkets prognos.

I fjol avvek nästan 6.000 personer, i år väntas ytterligare 8.300 avvika och året därpå 12.400 till. Totalt väntas nästan 49.000 personer avvika efter avslagsbeslut fram till år 2021.

Samlas på hög

De flesta utvisningsärendena rör personer som ska utvisas till Afghanistan, Irak och Somalia, och hos polisen samlas redan tusentals av de här fallen på hög. I december hade gränspolisen nästan 13.000 ärenden från Migrationsverket med personer som ska utvisas men som gått under jord och gömt sig.

Förklaringen är hög belastning och att resurserna inte räcker till, enligt Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen. Utvisningsärenden är både komplicerade och tidsödande.

Skuggsamhälle

– Att leta efter någon som är försvunnen – det kräver resurser. Lämnar Migrationsverket 8.ö000 ärenden till oss har vi ingen möjlighet att efterspana alla dessa människor aktivt. Vi måste prioritera de fall där det finns tips eller information, säger Patrik Engström.

När många lever gömda riskerar det att skapas ett skuggsamhälle, där människor utnyttjas och far illa.

– Det finns en överhängande risk att många av dem stannar kvar olovligen och det är ju jätteproblematiskt. De riskerar att bli utnyttjade som billig arbetskraft och de riskerar att utsättas för brott, men också att dras in i brottslighet. Det är en svårt osund utveckling när sådana samhällen växer fram, säger Patrik Engström.

Mer resurser

Regeringen vill skynda på utvisningar av asylsökande som fått avslag, men med en kraftigt ökad mängd ärenden blir det svårt att klara av, enligt Engström.

– Det är en jättestor utmaning. Under förutsättning att vi tillförs de resurser som krävs har vi naturligtvis möjlighet att hantera det här. Men som det ser ut just nu i gränspolisverksamheten är det väldigt svårt, säger han.

  • De närmaste åren räknar Migrationsverket med att antalet återvändandeärenden ökar.
  • Det rör sig om personer som fått avslag på sin asylansökan och därmed inte har laglig rätt att vistas i landet.
  • De flesta ärenden rör medborgare från Afghanistan, Irak och Somalia.
  • De flesta återvänder frivilligt, men en del måste utvisas med tvång och en del går under jord och gömmer sig.
  • I fjol avvek nästan 6.000 personer, i år väntas antalet bli 8.300 och 2019 stiger siffran till 12.400. Därefter går antalet ner något till 11.100 år 2019, 8.900 år 2021 och landar på 8 000 år 2021.
  • Totalt väntas alltså nästan 49.000 personer avvika efter avslagsbeslut fram till år 2021.

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.