Polisen för en ojämn kamp mot de som tillverkar och sprider bilder av sexuella övergrepp mot barn via internet. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen: ”Tröstlöst arbete att hitta förövarna”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en ojämn kamp för polisen att hitta de förövare som utför sexuella övergrepp mot barn och sprider bilderna på nätet.

– Trots nya tekniska möjligheter att spåra material är utmaningarna hur många som helst, säger kriminalinspektör Lena Larsson vid polisens nationella it-brottscentrum.

Det finns nu tekniska möjligheter att spåra och blockera bilder på sexövergrepp mot barn. Man kan installera programvara i datorer på arbetsplatser för att upptäcka om någon tar del av den typen av olagliga bilder. Larmet går då till arbetsgivaren som är skyldig att göra en polisanmälan.

Men ofta ligger förövarna steget före.

It-kunskap viktig

– Det finns folk som har som affärsidé att hitta på nya lösningar för att gömma sig på nätet. Vi försöker nu öka vår it-kunskap men slåss med andra företag om den kompetensen, säger Lena Larsson, gruppchef för polisens nationella it-brottscentrum.

Lena Larsson är kriminalinspektör och gruppchef för polisens nationella it-brottscenter. Foto: Privat

Inom polisen finns nu även regionala it-brottsenheter, men när det gäller material om sexövergrepp mot barn måste polisen ta hjälp av frivilligorganisationer. Ecpat är en av dem som arbetar med globala nätverk. Via webben kan vem helst kan tipsa om misstänkt sexuell exploatering av barn.

Bilder tas bort

Med hjälp av AI, artificiell intelligens, kan bilderna tas bort från nätet och spridningen stoppas.

– Polisen i dag gör ett bra jobb – men deras resurser är inte dimensionerade efter hur omfattande utnyttjandet av barn är. De måste få de resurser och verktyg som behövs för att skyndsamt utreda varje nytt tips på dokumenterade sexuella övergrepp på barn. Vi vet att ett tips om innehav av den här typen av bilder kan leda till att barn i pågående övergrepp kan hittas, säger Thomas Andersson, senior rådgivare på Ecpat.

”Svårt område”

– Vi gör fler utredningar med bättre innehåll än tidigare tack vare flera tekniska lösningar. Men det här är ett svårt brottsområde, där användarna och förövarna lätt kan hitta varandra, på öppna platser och i mörka delar av nätet. Så länge det finns efterfrågan kommer de som utför övergreppen att fortsätta, säger kriminalinspektör Lena Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.