Foto: TT

Polisen varnar: Din dator kan bli kidnappad

Uppdaterad
Publicerad

Din dator kan bli kidnappad. Nu varnar polisen för att detta fenomen har blivit ett sätt för datorbrottslingar att tjäna stora pengar. Datorbrott är nu större än både vapen- och IT-brott inom EU.

Lockbetet är ett mejl som dyker upp på din datorskärm. Budskapet kan vara att du precis har vunnit en miljon kronor och att det enda du behöver göra är att klicka på en länk för att hämta dina pengar.

Lyder du instruktionen är risken mycket stor att du fastnat i brottslingarnas garn. De har kidnappat din dator genom att sända en skadlig kod som låst alla program.

– Alla dina filer som du har sparat ner, dina foton, din bokföring och vad det nu kan vara är plötsligt krypterade, berättar Anders Ahlqvist som är kriminalkommissarie vid polisens nationella it-brottscentrum.

Du kan inte komma åt dem längre. Och sedan kommer du att få ett meddelande på skärmen där det talas om att nu är din dator krypterad. Vill du låsa upp den får du betala en viss summa till brottslingarna. Då kommer de att skicka nyckeln till dig.

Svag lagstiftning

Polisen har svårt att bekämpa den här typen av brottslighet.

– Man döljer sig väl genom internationaliseringen. De utnyttjar länder där lagstiftningen är svag och där rättsväsendet också är svagt. Det finns vissa länder i södra och östra Europa som har utmärkt sig. De har skickliga dataprogrammerare som är duktiga i den här branschen. De lever under förhållanden som gör att de är mer benägna att begå den här typen av brott. Brottslingarna flyttar också data, pengar och verksamhet väldigt fort över nationsgränserna vilket gör att rättsväsendet, som oftast är nationellt organiserat, har svårt att hänga med, säger kriminalkommissarie Anders Ahlqvist.

En annan anledning är att brottslingarna också oftast vill ha betalt i elektronisk valuta.

– Det är mycket svårare att spåra de ekonomiska transaktionerna som går den vägen jämfört med att spåra pengar som skickas på ett vanligt sätt, säger kriminalkommissarie Anders Ahlqvist.   

Kraftig ökning

Det här är en typ av brott som ökat kraftigt de senaste åren. Enligt den amerikanska polisen FBI tjänade brottslingarna flera miljarder kronor enbart i USA förra året på kidnappade datorer.

– Vi ser en kraftig ökning i Sverige, säger Kalle Zetterlund som är IT-specialist på säkerhetsföretaget Sentor. Vi har haft många desperata privatpersoner och företag som ringt oss för att komma ur knipan.

Även Pwc Cybersecurity har märkt av ökningen:

– Detta drabbar många företag och organisationer dagligen i Sverige, säger Pws Cybersecuritys chef Rolf Rosenvinge. Bara det är en viktig insikt. Det här är inte något som sker vid enstaka tillfällen någon gång per år utan det här är sker dagligen i relativt stor omfattning för alla typer av organisationer.

Datorbrott har blivit en jätteindustri.

– Om man tittar på Europols bedömningar är IT-relaterade brott en större affär än både vapenbrott och narkotikabrott i dag inom EU-området, säger kriminalkommissarie Anders Ahlqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer