Foto: Scanpix

Polisen kan få tillgång till militärhelikoptrar

Uppdaterad
Publicerad

Vid allvarliga brott och terrorhot vill polisen få använda försvarets helikoptrar för att kunna ingripa snabbt i svårtillgängliga områden. Det är bland annat lärdomarna från massakern på Utöya i Norge 22 juli 2011 som nu får polisen att agera.

I dag har polisen bara sex helikoptrar i hela landet, med försvarets hjälp skulle de få ytterligare ett trettiotal.

Försvarsminister Karin Enström (M) och justitieminister Beatrice Ask (M) besökte i dag Nationella insatsstyrkan och fick höra deras önskemål om att få använda försvarets helikoptrar vid till exempel terroraktioner och annan grov brottslighet.

– Vi låter en utredaren titta på det här och som får se över möjligheter och konsekvenser. Vi har helikoptrar i statens ägo och då gäller det att utnyttja dem så effektivt som möjligt, säger Karin Enström säger till SVT Nyheter.

”Har varit mycket diskussioner”

Sedan skotten i Ådalen 1931, då militär sattes in vid en demonstration och fem personer dödades, så är lagstiftningen kring samverkan mellan militär och polis mycket reglerad.

Lagstiftningen ändrades till viss del 2006, då det bestämdes att polisen har rätt att kalla in försvarsmakten för att bekämpa terrorism.

– Det har varit mycket diskussioner kring militärens och polisens samverkan och det är viktigt att se skillnaden. Men nu handlar det om en väldigt praktisk fråga, det finns helikoptrar som går att använda och vi behöver få specialutbildad polis på plats snabbt vid en händelse, säger Beatrice Ask till SVT Nyheter.

Omvärderat efter Utöya

Polisen och regeringen har också omvärderat hotbilden efter terrorattackerna i Oslo och på Utöya. Fler helikoptrar skulle enligt rikskriminalens chef göra stor skillnad.

– För Sverige och för polisen, skulle det betyda oerhört mycket att vi kan vara snabbare på plats. Att förhindra brott eller ingripa efter ett brott. Jag tror också att det kommer att fungera förebyggande, när våra motståndare vet att vi har den här förmågan, säger rikskriminalens chef Klas Friberg till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.