Hanif Azizi, områdespolis i Rinkeby/Tensta Foto: Privat

”Passa dig Hanif, vi vet var du bor”

Uppdaterad
Publicerad

Poliser upplever ökad otrygghet i arbetslivet. Polisen Hanif Azizi beskriver det som ett hot mot demokratin. – Om man inte känner att man har samhället bakom sig blir det inte värt att jobba som polis.

Sju av tio poliser upplever att utsattheten för hot och våld ökat de senaste två åren. Detta enligt en färsk rapport från Polisförbundet, som ställer krav på myndigheter och politiker.

Även om statistiken på hot och våld mot polisen inte visar på någon större ökning den senaste tiden upplever en majoritet av poliser en förändring – bara de senaste två åren.

LÄS MER: Synliga poliser ger resultat

Hanif Azizi, områdespolis i Rinkeby/Tensta, tror att det beror, bland annat, på att det är färre poliser ute på gatan.

– Då känner man sig mer utsatt. Man riskerar att bli utsatt för våld på ett helt annat sätt än om vi var fler.

”Vi vet var du bor”

Hanif Azizi säger att han regelbundet utsätts för både hot och våld, och att sådana brott oftast läggs ned, då straffvärdet är så lågt. I många fall är hoten förtäckta, och ses inte som brott alls.

– När vi tar in personer som misstänks för narkotikabrott så kommer förtäckta hoten. Man säger, 'du Hanif, du ska passa dig, du ska akta dig – vi vet var du bor. Vi har sett din brorsa, hur mår han?'

LÄS MER: Här hotar de polisen – inför SVT:s kameror

Han säger att man ofta vet precis var gränsen går, och håller sig inom ramen för lagen.

– Det är inte olagligt att säga 'passa dig', till exempel, och om det skulle vara något brottsligt finns det ofta ingen anledning att utreda ärendet då straffvärdet är så lågt.

Hot på sociala medier

Hanif Azizi har också tagit emot förtäckta hot i form av hotfulla kommentarer på bilder han lagt upp på sociala medier, och inte bara på sin egna profil, utan även på sina anhöriga.

– De här individerna är ofta belastade med brott – kan ha ett 40-tal åtal mot sig – så att hota en polis är ingenting för dem. De har hittat en frizon, säger han och fortsätter:

LÄS MER: ”Ett hot mot demokratin”

– Dessutom om du är en buse och hotar polisen framför alla andra stärker det ditt varumärke. Du blir cool och häftig bland ungdomar. När man hotar en ensam polis framför ett stort gäng ungdomar och kommer undan med det hämmar det ju polisens arbete. Det är ett hot mot demokratin.

Poliser blir påkörda, påpucklade

Azizi beskriver regelbundna våldsbrott mot polisen, som att köra på poliser med moped, puckla på dem och tackla omkull dem.

Polisförbundet ställer flera krav, dels på politiker men också på Polismyndigheten. Bland annat vill man anställa tusentals fler poliser, höja lönerna och skärpa straffen för brott mot blåljuspersonal – något som Hanif Azizi tycker är absolut och akut nödvändigt.

LÄS MER: Polisen larmar: Vi är för få för att hinna utreda brott

– Lagstiftningen hänger inte med. Brotten där polisen hotas läggs ned på grund av att de inte är större, allvarligare brott. Lagstiftare argumenterar att polisen ska tåla sådant. Det skickar signaler till samhället att det inte är så farligt ändå, och gör att polisen känner sig mer otrygg.

”Inte värt att jobba som polis”

Hanif Azizi tror att det är därför det är så många poliser som säger upp sig, dels för att man känner sig otrygg, men även att man inte upplever något stöd för det man gör – varken i form av högre lön, eller stöd från samhället.

LÄS MER: Allt fler unga poliser lämnar in polisbrickan

– Om man inte känner att man har samhället bakom sig blir det inte värt att jobba som polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.