Regeringen förbereder ett lagförslag om att nordisk polis kan verka på båda sidor av landsgränsen. Foto: Montage: TT

Nordisk polis kan få verka i flera länder

Uppdaterad
Publicerad

Nordisk polis ska i framtiden kunna rycka ut på larm på båda sidor gränsen. Regeringen förbereder ett lagförslag som kan göra det möjligt redan nästa år.

Kommunalrådet i Strömsund i Jämtland, Göran Bergström, är entusiastisk. Kommunen gränsar mot Norge men dit är det en och en halv timmes körning från centralorten.

– Titta här, säger Göran Bergström och pekar på en karta över kommunen som till ytan är något större Skåne.

– Om något händer i någon av byarna vid gränsen finns närmaste polispatrull sannolikt långt bort, i värsta fall ända nere i Östersund. Men på andra sidan gränsen finns den norska polisen bara 20 minuter bort.

Efterlängtat lagförslag

Lagförslaget handlar om att nordisk polis ska få rätt till myndighetsutövning i varandras länder. För det glesbefolkade västra Norrland är lagförslaget efterlängtat.

– Det kommer att kännas mycket tryggare, säger Jeanine Jonsson som bor i Gäddede fyra kilometer från den norska gränsen. Vi har nyligen haft inbrott i butiken så det är ju ett exempel på hur skönt det hade varit att ha någon polis nära.

Även på den norska sidan välkomnar man förslaget.

– Gränsen är bara en linje i kartan, säger polischefen i norska Lierne, Jörn Ove Totland. I det här området har vi släktingar på båda sidor gränsen. Vi arbetar och handlar hos varandra så det vore naturligt om även polisen kunde samarbeta.

”Bättre med fler poliser”

Polisbristen i glesbygden har varit ett hett debatterat ämne den senaste tiden. Om polisen ens dyker på ett larm är det ofta efter flera timmar.

– Jag tycker det vore bättre om polisledningen såg till att det finns fler poliser i glesbygden, säger en polis som vill vara anonym. Som det blir nu tycker jag att vi åker snålskjuts på Norge.

Men i Gäddede håller man inte med.

– Vi har ju sedan gammalt ett nära samarbete i hela gränsområdet, säger Gösta Johansson. Så det här är helt naturligt.

– Ska man få till ett samarbete så är det ju viktigt att man har någon att samarbeta med, säger Jörn Ove Totland. Det är i så fall viktigt att vi får till någon form av samtjänstgöring, att vi till exempel kan åka i samma radiobil.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.