Foto: TT

Polisförbundet kräver kriskommission

Uppdaterad
Publicerad

Polisens omorganisation kritiseras hårt av poliser enligt en undersökning av Polisförbundet som TV4 Nyheterna tagit del av. Noll procent av de tillfrågade anser att polisen har blivit mer effektiv. Nu kräver förbundet åtgärder.

– När de egna medarbetarna inte tror att omorganisationen ökar polisens effektivitet är det allvarligt. Polisförbundet kräver en kriskommission, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

Hon vill att politiker, representanter från polismyndigheten och facken ska ingå i en eventuell kommission.

– En kriskommission är nödvändig att tillsätta så att vi inte om en tid måste begära en haverikommission, säger Lena Nitz.

”Skrämmande siffror”

– Det är allvarligt och jag tycker det är hög tid att agera på det här nu. Ett år har gått och det här är ju skrämmande siffror, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till kanalen.

Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef, kommenterar att Polisförbundets ordförande vill ha en kriskommission:

– Det tycker jag är mest larv, säger Mats Löfving.

Han anser att polisen har blivit mer effektiv i vissa avseenden.

Polischef: Vi har tagit kliv

– Vi har absolut tagit kliv och blivit mer effektiva vad gäller ledning, men vi har fortfarande en bit att gå när det gäller den andra delen av förändringen med fler poliser närmast medborgarna.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att någon kriskommission kommer inte att tillsättas.

– Det är inte aktuellt. Omorganisationen kommer att utvärderas av statskontoret och den första utvärderingen kommer i höst eller vinter, säger han till TT.

Novus har utfört undersökningen på uppdrag av Polisförbundet. Frågorna om polisens omorganisation har ställts till ett slumpmässigt urval av förbundets medlemmar.

Webbintervjuerna genomfördes mellan den 6 och den 16 november förra året och svarsfrekvensen var 42 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.