Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Andersson (S) säger till Aftonbladet att Försvarsmakten bör sättas in för att bistå polisen. Foto: Henrik Montgomery/Claudio Bresciani/TT

Politikerna om det mörka dygnet: ”Måste få ett slut”

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har dött i grova våldsdåd under onsdagsdygnet. Brotten är en del i den våldsspiral som just nu präglar Sverige. Något måste göras, säger politikerna – och Socialdemokraterna vill sätta in militären.

– Regeringen behöver titta upp ur Tidöavtalet och börja agera kraftfullt, säger Magdalena Andersson (S) till Aftonbladet.

Försvarsmakten bör sättas in för att bistå polisen i kampen mot gängvåldet. Det säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson till Aftonbladet.

– Bevakning som poliser utför skulle militär kunna utföra. Därutöver finns det tekniskt kunnande hos militären som de skulle kunna bistå med, säger hon.

Redan 2018 öppnade dåvarande statsminister Stefan Löfven för samma möjlighet. Några som var ännu tidigare var Sverigedemokraterna, som välkomnar S förslag.

– Vi har lagt fram det här vid många tillfällen, och det är glädjande att fler nu ser att vi hade rätt och att det kan bli verklighet, säger Richard Jomshof (SD) som är justitieutskottets ordförande i riksdagen, till SVT Nyheter.

Han säger också att regeringen och SD pratar om möjligheten att sätta in militären, men att den exakta formen för hur det skulle gå till är något som diskuteras.

I en kommentar till SVT avböjer försvaret att kommentera förslaget, men säger att ”generellt har Försvarsmakten och Polismyndigheten ett bra samarbete redan i dag”.

Strömmer (M): Intressant tanke

Justitieminister Gunnar Strömmer säger att det är en ”intressant tanke” att sätta in militären.

– Vi är i ett läge där det finns utrymme för samspel mellan olika myndigheter, även myndigheter som inte har jobbat tillsammans tidigare, säger han.

Vilka myndigheter det i så fall rör sig om, och om Försvarsmakten är en av dem, återstår att se enligt Strömmer.

Oppositionen oroad

Flera partiledare i oppositionen som SVT Nyheter har pratat med oroar sig för det eskalerande våldet, och ser dystert på utvecklingen.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar säger att våldsvågen måste brytas nu, och lyfter fram tre konkreta åtgärder som V förespråkar.

– Det handlar om att utlämna eller lagföra personer som Rawa Majid, krossa narkotikamarknaden och stoppa varje nedskärning i skola och socialtjänst som kan förhindra att unga människor faller in i detta, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.