SKL, Sveriges kommuner och landsting tycker att politiker ”ska vara beredd att stå till arbetsmarknadens förfogande” efter en avslutad karriär i exempelvis riksdagen. Foto: Scanpix/montage

Politikernas pensioner kan tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Om organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) får som de vill blir det inga fler guldkantade avtal för politiker som slutar innan pensionen. Istället ska de få stöd medan de söker nytt jobb.

Istället för att bli pensionär i tidig ålder ska kommun- och landstingspolitiker i arbetsför ålder få ett omställningsstöd. Det stödet ska försörja politikerna samtidigt som de söker efter ett nytt jobb. Så fungerar den modell som SKL, Sveriges kommuner och landsting, presenterar idag.

Guldkantade avtal

SVT har tidigare granskat dem – de guldkantade avtalen som gör att många kommun- och landstingspolitiker får pension när de väljer att sluta med politiken, även om de har många år kvar till 65-årsdagen.

Nu kommer en ny modell med omställningsstöd istället för pension. SKL:s ordförande Ingela Gardner Sundström förklarar,

– Det går från en passiv visstidspension till ett aktivt omställningsstöd. Vilket innebär att vi tycker att man efter avslutad politisk karriär ska vara beredd att stå till arbetsmarknadens förfogande och söka ett nytt jobb, säger Ingela Gardner Sundström.

Blir modellen verklighet?

De politiker som är i arbetsför ålder ska få bidrag och hjälp samtidigt som de söker nya jobb. Som längst kan de få pengar i tre år, antalet år beror på hur länge politikern har varit förtroendevald.

Den här förändringen tycker SKL är bra däför att de anser att de nuvarande lösningarna är omoderna.

SKL vill att den nya modellen ska gälla för de politiker som tillträder efter valet nästa år. Det är däremot frivlligt för kommuner och landsting införa modellen och frågan är om de verkligen vill göra det? Det tror Ingela Gardner Sundström.

– Jag tror det, vi har nog upplevt att det finns ett stort intresse för att ändra de regelsystem som finns. Därför har vi försökt att hitta en modell som vi hoppas ska passa runt om i landet och ska var möjlig att anta för alla som så önskar, säger Ingela Gardner Sundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar politikers pensioner

Mer i ämnet