Konsumentföreningen i Stockholm har undersökt vad vi vet om mat och dryck som vi stoppar i oss. Svaret är att vi har fel om ganska mycket. Det gäller etablerade ”sanningar” som ofta inte stämmer.
Innehåller tomatketchup mer nyttiga antioxidanter jämfört med färska tomater och bör barn äta strömming? Ett spontant svar kanske skulle vara att färska tomater ändå måste innehålla mer nyttigheter än ketchup och att barn självklart ska äta strömming, fisk som är så nyttigt. Väl?
Sanningen är att tomatketchup faktiskt innehåller mer antioxidanter än färska tomater. Det beror på att färska tomater ofta plockas innan de mognat, vilket gör att halten av antioxidanten lykopen är lägre än när tomaterna mognar på plantan.
Tomaterna som används till ketchup får mogna på plantan i högre utsträckning. Dessutom gör upphettningen när man tillagar ketchup att lykopenet blir mer tillgängligt för kroppen.
Få vet att strömming kan vara farligt
Och visst är fisk nyttigt. Men sill från Östersjön, alltså strömming, innehåller höga halter av miljögiftet dioxin. Barn är känsligare än vuxna eftersom koncentrationen av gift blir högre i små kroppar. Livsmedelsverkets rekommendation är att barn bara ska äta fet fisk från Östersjön mellan två och tre gånger per år.
Konsumentföreningen Stockholm har låtit över 1.000 svenskar ta ställning till de här och ytterligare 23 påståenden om mat. Det visar sig att fler än åtta av tio tror att färska tomater innehåller fler antioxidanter än ketchup. Och bara en av tre vet att barn inte bör äta strömming.
– Det är faktiskt förvånande att folk inte har koll på det. Nu vet jag inte hur vanligt det är med barn som är tokiga i strömming. Men risken är att man ger sina barn strömming ofta, vilket inte alls är bra, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm.
Gamla larm biter sig fast
Enligt Louise Ungerth görs den här undersökningen för att det är ett bra sätt att sprida konsumentinformation.
– Det finns en massa föreställningar om mat idag. Sånt som var sant förr i tiden, lever kvar trots att de inte stämmer längre. Ibland kan över tjugo år gamla larmrapporter bita sig fast i människors medvetande. Men världen har förändrats, säger Louise Ungerth.
Äpplen behandlas inte med vax
Kanske är det ett gammalt larm om att äpplen behandlas med vax för att kunna lagras längre som gör att nästan fem av tio svenskar tror att det är så än i dag.
Men det är falskt, äpplen blir inte behandlade med vax för att få högre hållbarhet. Vissa äpplen bildar dock ett naturligt vaxlager på ytan som ett skydd mot avdunstning och skrumpning.
– I bland kan det ju hända att man går omkring och oroar sig för saker som man inte behöver oroa sig för. Man kanske avstår från något eller äter massor av viss mat, för att man har en föreställning om den. Men den kanske inte är helt sann. Så kunskap är väl alltid bra, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm.
Sant eller falskt?
Har du koll på vad som är myt och vad som är fakta? Testa dig själv eller någon du känner! Några av svaren har du redan fått i texten – alla rätta svar hittar du i bildspelet ovanför.
1. Äpplen i svenska butiker kan lagras länge för att de behandlas med vax – sant eller falskt?
2. Barn bör inte äta strömming – sant eller falskt?
3. Man får lättare huvudvärk av mörk än ljus alkohol – sant eller falskt?
4. Tomatketchup innehåller mer nyttiga antioxidanter jämfört med färska tomater – sant eller falskt?
5. Fryska grönsaker innehåller färre vitaminer än färska – sant eller falskt?
6. Ägg klarar sig med god kvalitet i två månader om du förvarar dem i kylen – sant eller falskt?
7. Att dricka kaffe på maten försämrar järnupptaget – sant eller falskt?
8. För att tillverka lättmjölk späder man ut mjölk med vatten – sant eller falskt?
9. Man bör inte äta mer än två till tre ägg i veckan. Ägg ökar kolesterolhalten i blodet – sant eller falskt?
10. Det är viktigt att skala icke-ekologisk potatis så att man inte får i sig kemiska bekämpningsmedel som främst fastnar i skalet – sant eller falskt?
Källa: Konsumentföreningen Stockholm