Ture Sventon och Hailey Baldwin – 2018:s namnförebilder? Foto: Bertil S-son Åberg/SVT & Jordan Strauss/AP/TT

Samma förnamn toppar listan 2018 – men sällsynta namn ökar i popularitet

Uppdaterad
Publicerad

William och Alice är de populäraste namnen under 2018 men enligt Statistiska centralbyrån visar årets statistik en annan tydligt trend.
– Fler föräldrar ger sina barn unika namn.

I dag publicerade Statistiska centralbyrån, SCB, 2018 års statistik över de populäraste namnen på nyfödda barn. På pojkarnas topp-tio-lista är det samma namn som delar på ledningen, men bland flickorna fick Saga, Alicia, och Freja lämna plats för namnen Maja, Alma och Elsa.

På topp 10 bland flickorna är det återigen Alice som kammar hem förstaplatsen. Namnet har legat i topp sedan 2005 och har under de senaste sju åren varit det mest populära namnet bland flickor. Under 2018 tilldelades 765 flickor namnet Alice.

För pojkarna är det istället namnet William som hamnar i topp. 863 pojkar har fått namnet under 2018, och namnet behåller förstaplatsen för åttonde året i rad.

Namnforskaren Katharina Leibring säger att det som är mest slående är att topparna håller i sig.

– Vi ser att en del gamla namn som Wilma och Maja gått upp i popularitet. Det är ganska ovanligt, för många unga mammor i dag heter just Maja och Wilma, och det är inte vanligt att man ger sina barn namn från sin egen generation.

Nya namn på listan

De nya namnen som tagit sin in på listan över 100 mest populära namnen bland pojkarna är Ture, Amir och Lias. Av dessa namn är Ture det namn som klättrar högst på listan och hamnar på plats 91. Sedan 2018 är det 153 pojkar som tilldelats namnet Ture.

Pojknamnen Sebastian, Neo och Simon får lämna listan, och för flickorna är det namnen Noomi, Emelie, Ellinor och Idun som tappar sina platser.

Namnet Cornelia och Oscar minskar mest i popularitet medan Hailey och Lias ökar mest under 2018. Pojknamnet Lias ökade med hela 170 procent sedan föregående år.

Nya trenden

SCB:s statistik visar att antalet barn som tilldelas ett namn från topplistan minskat drastiskt. I stället verkar det som att unika namn är något som föräldrar i större utsträckning vill ge sina barn.

– Det föds fler barn i dag och enligt statistiken är det trots det färre barn som får namn från topplistan. Fler vill ge sina barn unika namn, det är den känslan vi får utifrån statistiken som baseras på folkbokföringen, säger Margareta Carlsson, utredare på Statistiska centralbyrån.

Statistiska centralbyrån kan inte ge SVT några exempel på nya unika namn då det kan bli lätt att identifiera personen ifråga.

Populärkulturen spelar in

Under 1800-talet var de mest populära namnen förknippade med kungligheter, något som enligt Katharina Leibring nu är mindre vanligt. Istället är det populärkulturen som ger avtryck i valet av namn.

– Namnet Hailey är högst upp av de nya namnen och det har troligtvis en koppling till populärkulturen. Bianca Ingrosso kan också ha en koppling till att namnet ökat i popularitet.

William och Alice - 2018 års mest populära namn. Foto: TT

Topp 20 vanligaste pojknamn 2018

 1. William
 2. Liam
 3. Noah
 4. Lucas
 5. Oliver
 6. Oscar
 7. Elias
 8. Hugo
 9. Adam
 10. Alexander
 11. Walter
 12. Axel
 13. Leo
 14. Nils
 15. Alfred
 16. Vincent
 17. Leon
 18. Ludvig
 19. Charlie
 20. Theo

Topp 20 vanligaste flicknamn 2018

 1. Alice
 2. Maja
 3. Lilly
 4. Ella
 5. Wilma
 6. Ebba
 7. Olivia
 8. Astrid
 9. Alma
 10. Elsa
 11. Saga
 12. Freja
 13. Alicia
 14. Stella
 15. Signe
 16. Selma
 17. Agnes
 18. Ellie
 19. Vera
 20. Ines

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer