Starka reaktioner på SVT:s sexfyllda sändning Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Starka reaktioner på SVT:s sexfyllda sändning

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagens Aktuellt och Rapport-sändningar fick sex och mer specifikt den kvinnliga orgasmen ta ovanligt stor plats. Inslagen blev något mer pedagogiska än de brukar vara – mycket tack vare SVT:s reporter Annie Wernersson.

SVT:s Aktuellt och Rapport tog under tisdagen upp det så kallade orgasm-glappet. 95 procent av heterosexuella männen får nästan alltid orgasm vid sex med en kvinna. Men bland heterosexuella kvinnor är samma siffra 65 procent, enligt en amerikansk studie.

LÄS MER: Kvinnor får inte orgasm lika ofta

En som inte var förvånad över siffran var SVT:s reporter Annie Wernersson, som i pedagogikens namn gjorde en något ovanlig ståuppa (när en TV-reporter ger ett referat på plats – ofta med blicken in i kameran).

– Det kanske inte är så konstigt för det är faktiskt först 1998 som man upptäckte att klitoris ser ut såhär, sa Annie Wernersson. Varpå hon höll upp en klitorisfigur och sedan visade var denna sitter på kroppen.

LÄS MER: Expert: Behövs mer kunskap kring sex

Positiv respons

Tilltaget fick mycket positiv respons och glada tillrop i sociala medier.  

”Jag älskar #Aktuellt just nu”, twittrade en person under sändningen.

Undrade över uppdraget

Men alla var inte lika nöjda. Ett gäng frågade sig på Twitter om det verkligen tillhör SVT:s uppdrag att folkbilda om sex.

”SVT reder ut orgasm-glappet på bästa nyhetssändningstid... Bara jag som undrar över prioriteringen?” – twittrade bland annat Katarina Brännström, M-riksdagsledamot från Växjö.

”Det är för personligt, det är oetiskt och stör alla som är väluppfostrade” var en annan reaktion.

LÄS MER: De hjälper kvinnor få orgasm

Bidrag till samhällsnyttan

SVT:s reporter Annie Wernersson har själv mötts av positiva reaktioner, säger hon.

– Ja, väldigt positivt från kompisar och på min egen Facebook har det varit väldigt poitivt. Folk har sagt allt från ”oj vad vi jublade här i soffan” till ”fan vad du är bäst”. En kompis skickade från sin kompis ”tacka henne för den samhällsnyttan hon gör”.

Hur fick du idén?

– Jag hade sett den här 3D-klitorisen och när jag såg den så tänkte jag att ståuppor ska ju vara kreativa. Och eftersom en stor del av det här inslaget handlar om klitoris så är det väl lämpligt att visa var den sitter.

Alla reaktioner har inte varit positiva, vad tycker du om SVT:s prioriteringar?

– Jag tycker att det är skithäftigt att man på bästa sändningstid tar upp den här frågan. Det handlar ju om jämställdhet. Varför skulle man inte tala om sex och kvinnlig njutning på bästa sändningstid, säger Annie Wernersson.

En annan som fick beröm på Twitter var programledare Kristofer Lundström. Kanske för att han lyckades säga orgasm hela tre gånger i en 20 sekunders påa.

”Ser gärna att Kristofer Lundström får förlängt vikariat på #Aktuellt” skriver en tittare.

TV: Sexologens tips för att uppnå orgasm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer