Postnords uppmaning inför jul: ”Bör vara ute i god tid”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin ledde till att fjolåret blev ett rekordår för e-handel – och ett rekordår för Postnord att hantera alla paket. I år väntas trycket vara fortsatt högt när julen närmar sig.

– Man bör vara ute i god tid, säger Agnes Karlsson, chef för produktion på Postnord.

En normal dag hanterar Postnord en halv miljon paket. När det vankas jul dubbleras siffran, och på postterminalerna arbetas det hårt för att klara av anstormingen.

– Vi hade några störningar med kraftigt snöfall förra veckan, men vi har återhämtat oss och nu är vi ute på vägarna igen, säger Agnes Karlsson.

Förra årets restriktioner och uppmaningar att handla smittsäkert ledde till ett aldrig tidigare skådat tryck på Postnord. Under rekorddygnet 2020 hanterades 1,3 miljoner paket.

– Nu har en del gått tillbaka till att handla i köpcentrum, men det är fortsatt mer varor som handlas på nätet, och mycket tunga varor dessutom, säger Agnes Karlsson.

Varnar för bluff-sms

Med julhandeln kommer det även varningar till mottagare av paketen. Den senaste tiden har ett stort antal svenskar fått bekräftelser på leveranser, som ser ut att komma från bland annat Postnord, men i som i själva verket bedragare ligger bakom. I vissa bluff-sms uppmanas man att ladda ner en app, något som både Myndigheten för samhällsskydd och polisen varnat för att göra.

– Det är jätteviktigt att vara uppmärksam. Att inte öppna några länkar som man känner kan vara opålitliga. Är man minsta orolig så har vi vår kundservice tillgänglig, säger Agnes Karlsson.

För att vara säker att breven kommer fram bör julkorten postas senast den 15 december. För vanliga frimärken gäller 21 december, lyder uppmaningen från Agnes Karlsson. När det kommer paket kan leveranstiden variera beroende på vilken tjänst man väljer.

– Vi är ett avlångt land, vi levererar post från Trelleborg upp till Karesuando och det innebär att man bör vara ute i god tid, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.