Prästen Lars säger nej till att viga heteropar

Uppdaterad
Publicerad

I protest mot nya prästers rätt att vägra viga homosexuella par väljer prästen Lars Gårdfeldt nu att vägra viga heterosexuella par.

– Om heteropräster får välja bort homobröllop så måste jag som homosexuell präst få välja bort heterobröllop, säger han.

Svenska kyrkan har vigselskyldighet, vilket innebär att den är skyldig att se till att en präst utför vigseln. Men en enskild präst har däremot inte vigselskyldighet och kan därför säga nej till att viga ett samkönat par. Inför årets kyrkoval vill många kyrkopolitiker nu ändra reglerna.

Lars Gårdfeldt som är präst i Carl Johans församling i Göteborg har fått både beröm och kritik för sitt beslut att vägra viga heterosexuella par.

– Många vill få det belyst att det handlar om en pågående diskriminering i kyrkan, säger han.

Hör prästen Lars Gårdfeldt förklara varför han vägrar att viga heteropar och vad han hoppas protesten ska leda till i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.