Se Andreas Karlssons så kallade bug-out-place – en stuga långt ute i skogen dit han skulle fly om en katastrof inträffar. Foto: ”Domedagen” på SVT Play.

”Preppern” Andreas Karlsson är förberedd för en katastrof

Publicerad

I samband med coronapandemin har allt fler stärkt sin hemberedskap. Andreas Karlsson, 42, har till och med skapat sig en tillflyktsort med ett stort matförråd om en katastrof skulle slå till.

– Jag ser framför mig att vi har en händelse som är så pass allvarlig att saker och ting aldrig återgår till det normala, säger han i programserien ”Domedagen”.

För fem år sedan köpte Andreas Karlsson i Örnsköldsvik en stuga långt ute i skogen som han gjorde om till sitt så kallade bug-out-place. Dit planerar han att flytta om en katastrof skulle inträffa och där har han bunkrat mat som ska räcka i två år. På grund av sina förberedelser beskrivs han som en så kallad ”prepper”.

– Det enda jag ser är att samhället vi lever i är väldigt sårbart och det ser vi ju nu under den här pandemin, säger han i ”Domedagen”.

”Förskjuter det uppenbara”

Men samtidigt tror han inte att hans plan är den enda lösningen vid en eventuell katastrof.

– Man förskjuter bara det uppenbara, men samtidigt kanske det räcker för att samhället ska hinna återuppta någon form av normalitet igen. Oavsett är det här bara en buffert för att så småningom kunna ställa om till ett mer självförsörjande liv.

Ökad hemberedskap 

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har intresset för hemberedskap ökat på grund av coronapandemin. Det visar en enkätundersökning som myndigheten gjorde i maj i år, där drygt 1000 personer deltog. 48 procent uppgav att de ändrat uppfattning om vikten av hemberedskap – att man förstår och tycker att det är viktigare nu än innan pandemin.  

– Pandemin har fått många att inse att när samhället inte fungerar så som vi är vana vid så är det viktigt att se över sina möjligheter att klara sig, säger Christina Andersson som arbetar med riskkommunikation på MSB.

”Viktigt att folket är förberedda”

Enkäten visade också att 23 procent redan har stärkt upp sin hemberedskap under pandemin och att 40 procent planerade att göra det.

– Sveriges samlade beredskap blir bättre om folket har en beredskap. Sen måste myndigheter och företag också ha det, men lika viktigt är det att folket är förberedda mentalt och praktiskt, säger Christina Andersson.

Vill du veta mer om ”prepping” och se fler personer som förbereder sig för kris? Se ”Domedagen” nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.