Blommor till läraren är ok – men större gåvor kan vara muta. Foto: Scanpix

Presenten till läraren kan vara muta

Uppdaterad
Publicerad

En blomma brukar vara okej. Men får man ge sin lärare dricks vid skolavslutningen? Regelsystemet för gåvor är oklart. Presenten kan vara en muta.

Lärare omfattas av samma regelverk som andra tjänstemän, vilket innebär att mutlagstiftningen kan komma i fråga vid presenter vid skolavslutningen.

Torbjörn Lindhe, kanslichef på Institutet mot mutor, berättar att det finns exempel där lärare döms för mutbrott då de följt med elevers föräldrar på semestervistelse eller lånat fjällstugor.

En gåva kan ses både som ett sätt att påverka kommande betyg och som en belöning för ett bra betyg.

-Är det en större gåva ska man som lärare vara lite försiktig och avböja med hänsyn till hur det kan uppfattas utifrån, säger han.

Större risk om gåvan kommer från en enskild elev

Några fastslagna belopp på vad som är en muta finns inte. I stället har förhållningsregler på skolan om vad personal får ta emot, samt arbetsplatsens traditioner, betydelse, enligt Ove Rang, chefsjurist på Lärarförbundet.

-Det är också en skillnad om du får gåvan från en elev eller från en hel skolklass. Får du gåvan direkt från en elev finns en större risk att lagstiftningen skulle kunna drabba läraren.

För att inte drabbas av problem råder förbundet råder sina medlemmar att kontrollera med sin arbetsgivare, om de känner sig osäkra på en gåva.

Fakta: Gåvor är skattepliktiga

En gåva man får på grund av sitt arbete klassas enligt huvudregeln som inkomst, vilket innebär att presenter till lärare är skattepliktiga.

En dyrare gåva, till exempel något värt en tusenlapp, ska därför tas upp i deklarationen av läraren.

Små presenter, som blommor, är däremot inget som myndigheten fäster någon vikt vid. Men det finns egentligen ingen beloppsgräns för när en present räknas som symbolisk.

Källa: Skatteverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.