Foto: TT

Nya förslag mot bostadsbristen presenteras

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterar den så kallade Nybyggarkommissionen, under ledning av bland andra den förre statsministern Göran Persson, sina förslag för att minska bostadsbristen i Sverige.

Vi bor både för stort och för länge i våra bostäder. Det gör att det är svårt för till exempel unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Det menar Agneta Dreber, Göran Persson och Olle Wästberg som har djupdykt i bostadsfrågan och i dag presenterar 63 punkter med förslag på hur bostadsbristen skulle kunna minskas.

Drivkrafterna på bostadsmarknaden måste förändras. Bland annat genom ekonomiska styrmedel, säger Olle Wästberg.

– I dag är det lönsamt att bo, men dyrt att flytta. Vi vill använda det bestånd som finns på ett mer rationellt sätt.

Vill sänka reavinstskatten

Nybyggarkommissionen vill bland annat höja fastighetsavgiften – men sänka reavinstskatten. Det här för att det ska bli billigare att flytta.

Trion vill också att det ska vara dyrare att ha stora lån. Ett ytterligare förslag är nämligen att sänka taket för ränteavdrag.

– Vi är inte så rädda för en bostadsbubbla, men vill man dämpa de snabbt uppåtgående lånen måste det byggas mer – och göra det mindre lönsamt att låna, säger Olle Wästberg.

”Inför Stockholmsmodellen”

För att göra det enklare för unga att hitta bostad finns förslag som att sänka skatten på studentkorridorer, ställa lägre krav på studentboenden och slopa bolånetaket.

När det kommer till hyresrätter vill Nybyggarkommissionen införa den så kallade Stockholmsmodellen i huvudstaden. Då ska läget på bostäderna få ett större genomslag på hyrorna.

– Det är ju egentligen inte klokt att det ofta är billigare, per kvadrat, att bo i väldigt attraktiva lägen i innerstan än att bo i nybyggnation i ytterort, säger Olle Wästberg.

Nybyggarkommissionen lämnar i dag över sin rapport till bostadsminister Stefan Attefall (KD) och till Veronica Palm (S).

Nybyggarkommissionens förslag i korthet

Visa
  • Höj den kommunala fastighetsavgiften och sänk reavinstskatten.

  • Slopa bolånettaket.

  • Snabba upp beslutsprocesser i kommuner, statliga myndigheter och domstolar.

  • På Stockholms hyresmarknad borde den så kallade Stockholmsmodellen införas.

  • Regionernas inflytande över planering och genomförande i bostadssektorn måste öka.

  • Staten måste ta mer ansvar i bostadsfrågan.

  • Konkurrensen inom byggsektorn måste stärkas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer