Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SD:s stabschef Linus Bylund berätta om relationen till Jimmie Åkesson. Foto: SVT

Tidigare pressekreteraren om Åkesson: ”Vi hörs varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

De är politikernas närmaste. Pressekreterarna ska ha koll på allt från scheman och politik till vitaminer och snusdosor.

– Den politiker man servar ska vara på topp, säger Roberta Alenius, tidigare presschef åt Fredrik Reinfeldt, i Politikbyrån.

Att ha kontakt dygnets nästan alla timmar och gå igenom kriser tillsammans skapar starka band mellan pressekreterare och politiker. Det kan Politikbyråns gäster Anna Helsén, Roberta Alenius och Linus Bylund alla skriva under på.

– Vi är nära skulle jag säga, det blir så. Vi har daglig kontakt på olika sätt, säger Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund om Jimmie Åkesson.

Politikbyrån

Han får medhåll av Anna Helsén, tidigare pressekreterare åt bland andra Göran Persson.

– Som pressis är man både stödpatrull och hejarklack. Och ibland var man jättenära varandra, man har liksom en gemensam yttre fiende, säger hon.

Roberta Alenius var, mellan 2006 och 2014, en av dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldts närmaste medarbeterare, och efter det hade de en sju år lång relation.

Alenius ger en bild av hur intensiva arbetsdagar hon kunde ha.

”Man är alltid iakttagen av någon”

– Om man är statsminister är man alltid iakttagen av någon. Varje gång någon stiger ur en bil är oftast media där, och varje gång det är val så är media på plats. Man har alltid media och någon som bevakar en omkring sig. Och sen 2009, 2010 har alla en kamera och en mikrofon i telefonen, säger hon.

Men det var också hennes uppgift att se till att Fredrik Reinfeldt ätit, druckit vatten och hade med sig sin ytterrock.

– Det är många olika saker man ska hålla reda på. På en resa har en minister oftast ett ganska litet entourage så man får ju många andra ansvarsuppgifter, säger hon.

Hör mer om pressekreterarna bakom kulisserna i Politikbyrån på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet