”Det är inga tips – det är regler som ska följas”

Publicerad

– Läget är tufft och det kommer att bli värre. Men med gemensamma ansträngningar kommer vi att ta oss igenom.

Så inledde inrikesminister Mikael Damberg (S) presskonferensen efter krishanteringsrådets tredje möte sedan coronakrisen drabbade Sverige.

Damberg berömde svenskarna för att så många, åtminstone vad det ännu så länge verkar, valt att stanna hemma i påsk. Samtidigt gick han till storms mot de som inte tar riktlinjerna på allvar utan struntar i dem. 

– Jag vill inte se någon trängsel på uteserveringarna under påsken så som det varit på vissa håll i Stockholm. Rekommendationerna är inga tips utan regler som ska följas. Jag förutsätter att både allmänheten och krögarna tar sitt ansvar. 

Coronapandemin

Kan bli polissak

Enligt inrikesministern är det inte i första hand polisens uppgift att se till att trängsel undviks bland restaurangborden, men att det ändå kan komma att bli så. Dessutom betonade han att smittskyddsläkarna har mandat att omedelbart stänga ned de krogar som missköter sig.

– De kan inte räkna med att få ha öppet om de bryter mot reglerna. Det är allvar nu och många kommer kontrollera dem.

Färre anmälda brott 

Rikspolischef Anders Thornberg, som sitter i krishanteringsrådet, sade att Polisen ännu så länge bara behövt ingripa mot uteserveringar vid ett fåtal tillfällen. I stället konstaterade han att antalet anmälda vålds- bedrägeri- och trafikbrott minskat med drygt fyra procent jämfört med mars månad förra året, möjligen en effekt av pandemin.  

Samtidigt berättade han att polisen just nu arbetar intensivt för att upptäcka och förhindra att särskilt utsatta personer råkar illa ut i nära relationer. Brottslighet som är svår att upptäcka men som riskerar att öka när många människor är hemma på dagarna. 

– Om man hör ljud, bråk eller skrik från grannen och känner oro är det viktigt att man kontaktar polisen, sade Thornberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet