Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

FHM: Hög smittspridning även hos barn och unga

Uppdaterad
Publicerad

Var femte vuxen svensk har nu fått minst en dos vaccin mot covid-19.

Samtidigt fortsätter smittspridningen i samhället öka och antalet patienter på intensivvården är nu på samma nivå som toppen under den andra vågen.

– Nu är det dags att följa rekommendationerna, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten på dagens pressträff.

Smittspridningsläget i landet fick Britta Björkholm att inleda torsdagens pressträff om coronaläget med att poängtera det allvarliga läget som nu råder.

– Vi är på en väldigt hög nivå av smittspridning i samhället och har en uppåtgående trend, även bland barn och unga. Jag vill därför börja med att uppmana alla att hålla avstånd, nu är det dags att följa rekommendationerna, säger Britta Björkholm.

Smittspårning bland elever rekommenderas

Hon understryker att få unga drabbas av allvarlig sjukdom. Men den ökade smittspridningen i skolan gör att Folkhälsomyndigheten nu kommer att rekommendera att elever som inte har symtom men som varit nära en smittad ska testas.

– Det här är givetvis ett pågående uppbyggnadsarbete i regionerna, det kommer införas den närmaste tiden förhoppningsvis, säger Britta Björkholm.

Under torsdagen rapporterades 41 nya dödsfall in, och totalt har 13 761 personer avlidit i Sverige. Att dödstalen inte stiger i takt med smittspridningen är enligt Britta Björkholm en följd av en framgångsrik vaccination där snart var femte vuxen fått minst en dos.

Totalt har 1 603 903 personer fått åtminstone en vaccindos, vilket motsvarar 19,6 procent av den vuxna befolkningen. 7,8 procent är fördigvaccinerade.

Vaccinprognos ligger kvar trots stopp

På onsdagen beslutade Folkhälsomyndigheten att stoppa vaccinationer med Janssens vaccin innan de ens påbörjats. Trots beskedet ligger myndighetens prognos kvar om att alla vuxna svenskar ha erbjudits en dos före den 15 augusti.

Inför torsdagens pressträff kom uppgifter om att Folkhälsomyndigheten skulle presentera nya rekommendationer till alla som nu blivit vaccinerade. Men de svenskar som fått en dos får vänta med eventuella lättnader i vardagen.

– Vi behöver arbeta på det lite till, men det kommer i närtid, säger Britta Björkholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.