• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller pressträff under Moderaternas dag på politikerveckan i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ulf Kristersson (M): Begränsa rätten till tolkhjälp

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill se mer, obligatorisk samhällsorientering för invandrare och språkkrav för permanent uppehållstillstånd och medborgarskap.
– Integrationen är vår tids stora problem, sa Kristersson på en pressträff i Almedalen.

Ulf Kristersson beskrev samhällsorientering, som han i dagsläget tycker är ”klen”, som en viktig del för att människor ska komma in i det svenska samhället och förstå det.

– Det är ofta värderingar som ligger till grund för lagstiftningen, när det gäller till exempel hederskultur, synen på homosexuella, jämställdhet och abort. Man behöver lära sig det för att kunna verka framgångsrikt i Sverige, sa Kristersson.

Han menade att kunskaperna ska sättas på prov och vara en del i prövningen att få svenskt medborgarskap. En annan del är det språkkrav för medborgarskap som Moderaterna drivit och nu utvecklar ytterligare.

Vill begränsa tolkhjälpen

Moderaterna vill att godkända språkkunskaper i svenska ska vara ett krav för både permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. I Moderaternas ”femstegsraket” föreslås också mer svenska i förskola och grundskola. Kristersson vill även staten ska sluta betala för tolkhjälpen åt personer som har permanent uppehållstillstånd.

– Vi har en välvillig men feltänkt obegränsad rätt till tolkhjälp. Det kostar för mycket och ger fel incitament.

Kristersson beskrev under pressträffen den misslyckade integrationen som ”vår tids stora problem”.

– Det är ett problem som snart täcker alla samhällsområden vi diskuterar, från gängkriminalitet till sjukvård och ekonomi, sa Kristersson.

Knutson: ”Går möjligen lite längre”

SVT:s Mats Knutson beskriver de moderata förslagen som att de är i linje med tiden.

– Det fanns en tid när det här var oerhört kontroversiellt. Det blev en hård debatt när Liberalerna föreslog språkkrav för medborgarskap inför valet 2002. Nu står de flesta partier bakom detta. Moderaterna går möjligen lite längre än del flesta andra partier, men samtidigt går Sverigedemokraterna ännu längre.

Måndagen är Moderaternas dag i Almedalen och klockan 19 sänds Ulf Kristerssons tal i Almedalen direkt i SVT2 och på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2019

Mer i ämnet