På lördag går Prideparaden i Stockholm av stapeln. Arkivbild. Foto: Gustav Sjöholm/TT

Prideparad, världsartister och regnbågsflaggor: Nu drar Stockholm Pride igång

Uppdaterad
Publicerad

Lördagen den 3 augusti går startskottet för årets prideparad, men redan nu är själva festivalen igång. Pride Park på Östermalm i Stockholm får besök av världsartister som Village People, Mel C och Pussy Riot, och runtom i Stockholm pågår flera aktiviteter.

Pridefestivalen har för avsikt att ”synliggöra hbtq-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen”, skriver arrangören Stockholm Pride.

Under veckan fylls staden av regnbågsflaggor, festligheter och aktiviteter.

Prideparaden

Mest uppmärksammat varje år är kanske Prideparaden, som går från Stadshuset på Kungsholmen till Östermalms IP. Som privatperson krävs ingen anmälan för att delta, så länge du följer Stockholm Prides värdegrund och ordningsregler. Det råder dessutom maskeringsförbud.

Paraden, som är Skandinaviens största, börjar 13:00 på lördagen och är drygt fyra kilometer lång.

Konsert och fest

På Östermalms IP slår festivalen Pride Park upp portarna onsdagen 31 juli. Där kommer det att anordnas fester och konserter, där bland andra Village People, Pussy Riot och Mel C, som blev världskänd på 90-talet som en av medlemmarna i Spice Girls, kommer att uppträda.

Samtal och debatt

I Pride House vid Skanstull anordnas det samtal, föreläsningar och debatter. På sin hemsida skriver Stockholm Pride att de värnar om ”det demokratiska samtalet och vikten att mötas”.

Bland annat deltar Försvarsmakten, RFSL, och flera av riksdagspartierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.